Hamarosan eldőlhet, lesz-e Orbán-Zelenszkij találkozó

Hamarosan eldőlhet, lesz-e Orbán-Zelenszkij találkozó

Hamarosan eldől, hogy lesz-e és ha igen milyen témákat fog érinteni Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök tervezett találkozója. Jövő hétfőn (január 29.) Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter Ungváron fog tárgyalni az esetleges találkozóról Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel és Andrij Jermakkal, aki az elnöki iroda vezetője.

Mit mondanak az ukránok?

„Biztosan téma lesz a Zelenszkij-Orbán találkozó. Ez lesz a fő feladata Dmitro Kuleba és Szijjártó Péter az egyeztetésének janauár 29-én, Ungváron”

mondta Jermak az Interfax hírügynökségnke nyilatkozva.

„Abban egyeztünk meg, hogy annyi időt szánunk a nyitott kérdések megvitására, amennyire csak szükség van a lehetséges megállapodás érdekében, ami az ukrán államfő és a magyar kormányfő találkozóját lehetővé teszi”

mondta Jermak, példaként említve a két ország küzti konstruktív párbeszéd helyreállítását, Ukrajna EU és NATO-tagságát.

Az ukrán sajtó keménykedik ugyan, de már hangolja a közvéleményt

Az ukrán kormány által ellenőrzött Evropszka Pravda a minap terjedelmes cikkben elemezte Magyarország és Ukrajna kapcsolatát – természetesen minden vitás ügyért Magyarország oroszbarát álláspontját tette felelőssé. A kötelező, kormány által szerkesztett panelek után azonban a lap azt is megjegyezte, hogy szankcióellenes és háborúellenes retorikája ellenére Magyarország eddig sosem akadályozta meg vétóval a szankciókat (Magyarország vagy kivételt kapott, vagy kívül maradt a vitás közös vállalásokból – a szerk.).

Hírdetés

A lap ugyanakkor a magyar álláspont puhulásáról írt, amit arra vezet vissza, hogy decemberben Magyarország végül nem vétózta meg a csatlakozási tárgyalások elkezdését Ukrajnával.

Nem Kijev van helyzetben

Az Evropszka Pravda keménykedhet, amennyire akar, tény azonban, hogy Magyarország blokkolta Ukrajna négy évre szóló, 50 milliárd eurós támogatási csomagját. Ezt az EU rendkívüli csúcstalálkozóján februárban fogják újratárgyalni a tagállamok, a magyar kormány pedig olyan javaslattal állt elő, hogy ne négy évre előre megszavazott, hanem évente jóváhagyott összegekről legyen szó.

Azok a liberális-progresszív politikusok, akik már dörzsölték a kezüket, hogy majd az Ukrajnába küldött milliárdokat kezelő alapok igazgatótanácsi posztjába menthetik át magukat, ma minden eszközzel támadják Magyarországot, amiért hátráltatja a tervüket. Ám az elmúlt napokban olyan információk is napvilágot láttak, hogy Németország támogatná a magyar javaslatot. A progresszív sajtó persze azonnal nyomás alá helyezte a német kormányt.

Aztán ott van az úgynevezett „Európai Békekeret”, ami egészen paradox módon Ukrajna felfegyverzését finanszírozza. Ennek keretét évi 5 milliárddal akarják megfejelni a brüsszeli fejesek. Magyarország álláspontja az, hogy megtehetik, de nem a magyar adófizetők pénzéből.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter többször elmondta, hogy Magyarország a Békekeret kifizetéseinek jóváhagyásához elvárja, hogy Ukrajna adjon garanciákat arra, hogy magyar bankokat és vállalatokat alaptalanul nem sorolnak a „terrorállamot támogató vállalatok” ukrán listájára, mint ahogy azt Kijev tette az OTP esetében. Ennek hátterében azt kell látni, hogy az OTP szerepeltetését a listán egyelőre csak felfüggesztették az ukránok, nem vonták vissza.

Szinte biztosan téma lesz a magyar kisebbség ügye, a nyelvtörvény, az ukrán gabonadömping, a fuvarozó-ágazatnak Ukrajna által okozott károk. De a leghangsúlyosabb kérdés mind közül nagy valószínűséggel az 50 milliárdos csomag és az EU-tagság lesz.

Aligha számíthatunk arra, hogy egy háborúban álló, tönk szélére került ország korrupt és saját hatalmáért most már joggal rettegő rezsimje egyik napról a másikra képes lesz normalizálni kapcsolatát egyik nyugati szomszédjával. Részeredményeket viszont el lehet érni, ha az ukránok képesek levetkőzni azt a nagyhatalmi arroganciát, amit az amerikai lovon ülve igen magas fokon űznek.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »