Hamarosan búcsút inthetünk a mesterségesen alacsonyan tartott gázáraknak. Mutatjuk, mennyivel drágul a gáz és a villany!

Hamarosan búcsút inthetünk a mesterségesen alacsonyan tartott gázáraknak. Mutatjuk, mennyivel drágul a gáz és a villany!

A gáz világpiaci ára tavaly augusztus óta töretlenül csökken. Ebből azonban tévedés volna rögtön azt a következtetést levonni, hogy ez a jövő évi gázszámláinkon is megmutatkozik. Sőt!

Köztudomású, hogy idén a kormány intézkedésének következtében fizetünk jóval alacsonyabb árat a gázért, mint amennyi indokolt lenne.

Ha a gázárakat a lakosság számára nem szabályozták volna, akkor sokan nehezen megfizethető havi költségekkel találták volna szemben magukat.

Persze ez nincs ingyen, több száz millió eurójába kerül az államnak.

A védőernyőt azonban hamarosan elveszik a fejünk fölül. A rendkívül költséges energetikai intézkedés a végéhez közelít. Az ok nem más, minthogy hosszú távon tarthatatlan állami költségvetésből finanszírozni a többletet. Az új kormány eleve már ezzel számol, és az Európai Bizottság is azt ajánlotta a tagállamoknak, jövőre fejezzék be a kompenzációt.

A Felelős Költségvetés Tanácsa (RRZ) meglehetősen komor előrejelzésekkel állt elő.

Szerinte a háztartások jövőre több mint 25 százalékkal is többet fizethetnek a gázért. A hőszolgáltatásért 18, a villanyért pedig 7,5 százalékkal többet perkálnánk.

Összegekre lebontva a gáz esetében ez havi 15-30 eurós pluszköltséget jelent háztartásonként. Az emelés pontos mértékét az év végén egy szabályzóval fogják megállapítani, a kormánnyal való együttműködésben.

Hasonlóan lehangoló prognózissal rukkoltak elő a Pénzpolitikai Intézet elemzői is. Egy-két százaléknyi csak az eltérés.

Az energiaáremelkedés csak 2025-ben ér véget, de addigra már nagyon magasak, sokak számára szinte megfizethetetlenek lesznek az árak.

Lakosságsegítő intézkedés

Hírdetés

A kormány még tavaly, az energiaválság következményeként döntött úgy, hogy nem a hagyományos módon, a referencia időszak alapján szabja meg a földgáz árát.  

A gáz árát 10 százalékkal emelte csak, holott a piaci ár ennek a többszörösét indokolta volna.

Egyszerűen fogalmazva, hiába volt az egekben a világpiaci ár, Szlovákia lakossága ebből a számláin alig érzett valamit.

A gáz vásárlási és eladási ára közti különbözetet a kormány dotálta. Ezzel sikerült viszonylag alacsonyan tartani ennek az energiaforrásnak az árát. Csak az év első felében ez 561 millió eurót vett ki az államkasszából. Ez a pénz a szolgáltatókhoz került, amelyek a valós gázárakat nem építhették bele a lakossági gázszámlákba. Ennek az intézkedésnek azonban hamarosan vége.

A jelenlegi kormány 2024-re nem tervez további gázárplafont. Legalábbis nem az összlakosság számára. Csak azt tartja elképzelhetőnek, hogy a legrászorultabbakon segítsen.

A többségre, és erre nem árt már most lélekben felkészülni, világpiaci ár körüli gázárak várnak.

Olcsóbb lett a gáz a világpiacon

Sokakban ezt olvasva, máris felmerülhet kérdés, vajon hogyan, mi alapján fogják kiszámítani a 2024-re érvényes gázárakat. Ebben mérvadó a referencia időszak, vagyis az a 12 hónap, ami 2022 októbere és 2023 szeptembere közé esik. Vagyis ebből az időszakból már csak három hónap van hátra. A referenciaár jelenleg nagyjából 74 euróra jön ki megavattóránként. Ez az elemzők szerint októberig olyan 50-60 euró/megawattórás értékre állhat be.

A trend most kedvező, alacsonyak a gázárak és nem várható nagyobb, robbanásszerű áremelkedés. Az idei referenciaár egyébként 25 euró/megawattóra.

A jövőre érvényes végleges energiaárakat a Hálózati Iparágakat Szabályozó Hivatal (ÚRSO) határozza meg. Hogy pontosan mekkora áremelkedés várható, azt még nem árulták el, csupán annyit közöltek, hogy a törvényeknek és előírásoknak megfelelően járnak el, de minden szabályozó eszközüket bevetik annak érdekében, hogy a gázárak a lakosság és a többi érintett számára 2024-ben is a lehető legalacsonyabb szinten maradjanak.

A gáz végleges árára a legnagyobb hatással a gáz világpiaci árának alakulása van. Azt teszi ki az ár 62 százalékát, beleértve a szállítási költségeket is. Áralkotó tényező még a gázelosztási és szállítási ár is.

Az olcsó nem jár mindenkinek

Míg Eduard Heger kormánya az összlakosság számára nyújtott kedvezményeket, Ódor Lajos egyik fontos üzenete éppen az volt, hogy a segítségnek célzottnak kell lennie. Vagyis nem jár mindenkinek.

A kormány már alig pár nappal a beiktatása után jelezte, lakossági energiaár-plafonra nincs pénze.

Ódorék azt még egyelőre nem közölték, kik lesznek azok, akik továbbra is számíthatnak az állam segítségére. Lehet, hogy az energiaszegénységgel küszködők, de az is elképzelhető, hogy emelkedhet az anyagi szükséghelyzetben élők számára a lakhatási támogatás összege.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »