Hálózatkutató: Életünk már nem tér vissza régi medrébe

Hálózatkutató: Életünk már nem tér vissza régi medrébe

Barabási szerint: ha lesz oltás, lesz színház, lesznek koncertek, újra megtelnek a vendéglők, sőt, még focimeccsek is lesznek, tömött lelátókkal. Hogy mindez idén még megtörténhet, afelől komoly kétségei vannak a hálózatkutatónak.

Barabási Albert-László, a bostoni Network Science fizikusa, világhírű hálózatkutató korábban már megosztotta gondolatait és számításait a koronavírussal, annak terjedésével kapcsolatban. Most a koronavírus utáni világról ír, ami szerinte már soha nem lesz olyan, mint amilyennek megszoktuk.

„Csak annyit mondj nekem, kérlek, hogy ennek egyszer valaha vége lesz-e? Vagy többé már nem?” – Barabási Albert-László saját oldalán több előrejelzést is közzétesz, most Facebook-oldalán ezt, a napokban sokak fejében megfogalmazódott kérdést járja körül.

Mi az, hogy ennek? Mert ha azt kérdezed, hogy ki tudunk-e újra menni az otthonunkból, hogy magunkhoz ölelhetjük-e újra a szeretteinket, elmehetünk-e vacsorázni a barátainkkal, vissza tudunk-e térni az iskoláinkba, egyetemeinkre és munkahelyeinkre, eltemethetjük-e az elhunytakat és megkeresztelhetjük-e a koronabébiket, akkor a válasz az, hogy igen. Ha viszont arra vagy kíváncsi, hogy vissza fog-e az életünk térni abba a mederbe, amelyből most kitérítette a járvány, válasz: nem. Az az út már nem járható.

Barabási szerint, ha lesz oltás a vírus ellen, akkor a koronavírus a himlőhöz vagy az influenzához hasonlóvá válik. Akit beoltanak, az nemcsak immunissá válik, hanem falat képez majd a vírus és a társadalom között. Barabási szerint: ha lesz oltás, lesz színház, lesznek koncertek, újra megtelnek a vendéglők, sőt, még focimeccsek is lesznek, tömött lelátókkal. Hogy mindez idén még megtörténhet, afelől komoly kétségei vannak a hálózatkutatónak.

Amíg nincs oltás, addig szerinte megtanulunk együtt élni a vírussal. Ahogy csökken a fertőzöttek száma, visszatérünk majd a munkahelyeinkre, iskoláinkba és a kávézók is kinyitnak.

Hírdetés

Viszont rengetegen otthon maradunk, mert az a munkahely, kávézó, vendéglő, ahová korábban jártunk, már nem vár ránk. És a vírus állandóan a nyomunkban fog ólálkodni. Sután fogsz majd kezet, ha egyáltalán, és nem öleled át a rég látott barátod. Ha veszel egy mély lélegzetet vagy elköhinted magad, azonnal teszt után rohansz a klinikára. Ha pozitív vagy, kétségbeesetten próbálod felidézni a barátaidat és munkatársaidat, akikkel az elmúlt napokban találkoztál, hogy szólhass nekik: teszteljék magukat.

Barabási előrejelzése szerint új rutinjaink alakulnak majd ki „a koronavilágban”: tudják majd a kórházak, hogy kit és mikor kell kezelni, így a vírus miatt elhunytak száma drasztikusan csökken.

Az immunitás kialakulásával a vírus terjedése lassulni fog, de az idősekre és a betegekre továbbra is nagyon kell vigyáznunk. Barabási szerint a dohányzás is vissza fog szorulni.

Aki már volt fertőzött, az utazhat a ritka, de újraindított járatokon. De, aki nem, az határon pecsét helyett tesztért fog sorban állni, mert Barabási szerint csak akkor engednek be bárkit bárhova, ha bizonyítja, hogy nem hurcolja magával a vírust.

Ma lettem 53, és rengeteg álmom van a következő két évtizedre. Így ma leginkább arra a jövőre próbálok gondolni, amikor már lesz teszt, oltás és orvosság. Amikor semmi sem akadályoz meg bennünket abban, hogy visszatérjünk a régi életünkhöz, és amikor ráébredünk arra, hogy az már nem térhet vissza. Arra a jövőre, amelynek az alapjait, akarva-akaratlanul, két hete kezdtük megásni. Részben azt próbálom kitalálni, hogy hogy néz az majd ki. De leginkább azt, hogy mi az, amit most tudok tenni azért, hogy az a jövő legyen, amelyben élni szeretnénk.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »