"Halomra lőtték az embereket" – Túlélők a reptéri robbantásról

"Halomra lőtték az embereket" – Túlélők a reptéri robbantásról

Túlélők mesélnek a hétfő esti isztambuli repülőtéri robbantásról, melyet három, feltételezett iszlamista elkövető hajtott végre.

A terroristák válogatás nélkül lőttek mindenkire, majd felrobbantották a náluk levő bombákat. A civilek közben nem tudtak hova menekülni.

Az isztambuli repülőtéren történt hármas robbantás túlélői meséltek az átélt borzalmakról a RT-nek.  A terrortámadásnak  több mint 30 áldozata és majdnem 150 sebesültje van, a török kormány szerint az Iszlám Állam harcosai csaptak le Európa harmadik legforgalmasabb repterére.

Az első terrorista egy AK-47-essel sétált be

Ahmed Furkan Gurtuna, aki közlekedési rendőrként dolgozik a reptéren, éppen az útlevél-ellenőrző kapunál állt az első robbantás idején.

“Láttam, ahogy az egyik terrorista besétál a repülőtérre, egy AK-47-es gépfegyvert tartott a kezében, és azonnal tüzet nyitott a civilekre. A török rendőrség le akarta lőni, de nem sokkal később a férfi mégis felrobbantotta a nála levő bombát” – mesélte.

A repteret a terrortámadástól függetlenül biztonságosnak tartja, és nem tudja elképzelni, miért történt a hétfői terrortámadás. Szerinte a biztonságiak mindent megtettek, de ha egy terrorista támadni akar, sokszor nem lehet megakadályozni.

Hírdetés

A támadás Európa harmadik legforgalmasabb repterén történt, a támadóknak majdnem sikerült elérniük a biztonsági ellenőrzőpontokat a csarnokban. Annak ellenére, hogy rájuk lőttek a rendőrök, nem tudták őket megölni, így következett be a tragikus hármas detonáció.

A rendőrök nem tudták rögtön megölni a terroristákat

Biztonsági kamerák is rögzítették azt a szerencsétlen pillanatot, mikor az egyik biztonsági dolgozó meglőtte az egyik támadót a három közül, aki ezután rögtön robbantott. A másik két terrorista is hasonlóképpen halt meg.

A támadást túlélő másik női szemtanú arról számolt be, hogy sorra hullottak el mellőle a meglőtt emberek, közülük négyen darabokban hevertek a földön. A támadók válogatás nélkül lövöldöztek a civilekre, a halálra rémült tömeg pedig hiába próbált menedéket keresni – a golyók elől nem menekülhettek. Páran egy reptéri boltban húzták meg magukat.

Óriási dráma a reptéren

Egy helyi munkás elmondása szerint 10, egymást követő lövéssel kezdődött a támadás. Nem látta a támadókat, de nem sokkal később meghallotta az első bomba felrobbanását. Majd a másodikat. Ekkor ért ki a csarnokhoz, ami akkor már vérben úszott.

Egy Törökországból tudósító újságíró elmondása szerint hatalmas dráma volt a reptéren, az áldozatok megérkezett családtagjai közül sokan elájultak, mások rémült arccal várták a megölt civilek listáját, a legtöbben sírva várták az információkat.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »