"Hallatlan igazságtalanságot" tapasztalt Hollandia Lampedusáján az ombudsman

Hollandia legnagyobb befogadólétesítményében, a groningeni tartományban található Ter Apel-i "menekült"központban elfogadhatatlan körülmények között élnek a gyerekek – írta pénteken a DutchNews hírportál Margrite Kalverboer holland gyermekjogi ombudsman nyilatkozatára hivatkozva.

A gyermekjogi biztos az NRC Handelsblad napilapnak adott interjút, amelyben közölte: a migránsközpontban azzal szembesült, hogy az ott tartózkodó gyerekeket mentálisan elhanyagolják, ami további traumákhoz vezethet, és súlyosbítja helyzetüket. Kalverboer elmondta, hogy különösen aggódik a táborban élő mintegy 113, kísérő nélküli kiskorú miatt, akik nem részesülnek oktatásban, "gyakran nincs mit tenniük."

A Dutchnews azt írta, múlt héten Koen Schuilingen, Groningen tartomány polgármestere (természetesen a tartománynak nincsen polgármestere, az azonos nevű tartományi székhelynek, Groningen városnak van – a szerk.) hasonló következtetésre jutott, miután a menekülttáborban járt, és a rábort Hollandia saját Lampedusájának nevezte a migrációs nyomás alatt hírhedten roskadozó olasz szigetre utalva.

"A gyerekek a szemét között játszanak, fesztiválokon kulturáltabb higiéniai körülmények vannak" – nyilatkozta.

A Ter Apel-i központba érkező migránsoknak legfeljebb hat napot kellene ott tölteniük, amíg kérelmüket regisztrálják, de ez hetekig, hónapokig is eltarthat, mivel más "menekült"központokban kevés a férőhely.

Hírdetés

Az NlTimes hírportál pénteken arról írt, hogy korábbi és jelenlegi alkalmazottjai szerint a holland bevándorlási hivatal (IND) "elvesztette minden emberségérzetét, és kizárólag a túl szigorú és irreális politikai szabályokra összpontosít a tartózkodási engedélyekről szóló döntések meghozatalakor".

"A tartózkodási engedélyekről szóló határozatoknál kevés lehetőségük van eltérni a szabályoktól, még akkor is, ha egyértelmű a kérelmezők szorongatott helyzete" – számoltak be az alkalmazottak a Pointer holland magazinnak, amelynek anyagából az NlTimes idézett.

Barbara Wegeling bevándorlási jogi szakértő szerint az IND abból indul ki, hogy nem hisz a menedékkérőknek, és lehetetlen követelményeket támaszt a tartózkodási engedély megszerzéséhez. Wegeling több jogi szakértővel együtt összegyűjtötte olyan migránsok beszámolóit, akik évek óta bizonytalanságban élnek, és arra várnak, hogy az IND döntsön sorsukról.

A "Hallatlan igazságtalanság az idegenrendészetben" című gyűjteményben olyan beszámolók is szerepelnek, amelyek szerint szülőket és gyerekeket évekig elválasztanak egymástól a bevándorlási hatóságok, továbbá vannak, akiket betegség vagy akut veszély ellenére visszaküldenek származási országukba.

Jan Willem Schaper, az IND jogi ügyekért felelős igazgatója elismerte, hogy a hivatal kapacitáshiánnyal küzd, és "a szervezeti kultúra a bevándorlási politika végrehajtása során néha szem elől téveszti az emberi dimenziót." Elmondása szerint az IND olyan intézkedéseket kíván a jövőben bevezetni, amelyekkel megelőzhetők lesznek a visszaélések.

(Kuruc.info – MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »