Haldokló kempingek

Haldokló kempingek

Mára eltűntek a kempingezők zömét adó németek Magyarországról, így a sátras, lakókocsis szálláshelyek alig húszszázalékos kihasználtsággal üzemelnek még a főszezonban is. Az ágazat visszafordíthatatlanul megy tönkre, csak a határ menti termálkempingek és néhány Balaton környéki hely számít kivételnek.

A minőségi kempingturizmus a túlélésért küzd, mélyponton van, és úgy fest, hogy nem is mozdul már feljebb – mondta lapunknak a Magyar Kempingszövetség elnöke. Réfi Antal hozzátette, az ország turisztikailag legnépszerűbb helyein hasonló a tapasztalat, mint országosan. Talán néhány, az északi parton található balatoni kempingben jobb egy kicsivel a helyzet. Ezeken kívül főleg a déli határ menti kempingeknek megy jobban, de csak olyanoknak, ahol termálfürdők is találhatók a környéken. Összességében azonban csak húszszázalékos volt az országos kihasználtság.

Hírdetés

A szakember szerint a hanyatlás a 2000-es évek elején kezdődött, és egész Európát érinti, de hazánkat különösen. A kempingturizmust – ugyanúgy, mint az egészségturizmust – csak a németországi hatékony reklám segíthette volna ki, de Réfi Antal már feladta az ezért zajló harcot. Mint mondta, arra maradt kapacitása, hogy saját szálláshelyeit reklámozza, az egész ágazat halálát az jelenti, hogy senki sem fektetett ebbe energiát. Éppen ezért a németek inkább a magyarnál háromszor drágább osztrák kempingeket választják.

– Nem maradtak le ilyen szempontból a horvátok sem, oda is sok vendég megy. Kijelenthetjük, hogy a hazai ágazat visszafordíthatatlanul megy tönkre. Hiába van kevés pénzük a magyaroknak, ők sem használják a kempingeket. Csak egy-egy éjszakát töltenek sátorban a kerékpáros túrázók vagy a fesztiválozó bulizó fiatalok – mondta az elnök. Hozzáfűzte, az igényes kempingezéshez komoly beruházás kellene, de a tulajdonosoknak évek óta nincs megfelelő bevételük, sok telken jelzálog van. Bezárni azonban nem mernek, mert ezek a területek rendkívül nehezen eladhatók, és hamar benövi őket a növényzet, ha nem gondozzák őket. A szolgáltatások egyre inkább leépülnek az üres kempingekben, mert a kevés vendég miatt az üzletek és más szolgáltatók is ráfizetéssel működnek. A kempingek árai természetesen a minőségtől és a fekvéstől függően változók, egy jobb helyen a kijelölt terület két fővel, árammal, autóval, sátorral vagy lakókocsival mintegy öt-hatezer forint éjszakánként. Réfi Antaltól megtudtuk, Magyarországon négy-, míg Ausztriában ötcsillagos a legmagasabb kategória. A szállodákhoz képest fél-harmadáron kínálják az alvóhelyet Magyarországon.

Egy déli határhoz közeli kemping tulajdonosa elmondta: évek óta nem emeltek árakat, akciókkal készülnek a vendégek fogadására. A közeli termálvizes strandra belépőket adnak, illetve kuponos oldalakra regisztrálnak. A kemping nevének elhallgatását kérő tulajdonos szerint jön még hozzájuk német turista, de egyre kevesebb, míg korábban az országot ellepő kempingezők kilencven százaléka ebből a nemzetből került ki. Főleg akkor nő meg a forgalmuk, amikor valamilyen nagyobb rendezvény van a környéken. Ekkor is csak néhány napra javul a helyzet, a túlélést azonban az egész szezont, de legalább három hetet a szálláson töltő turisták jelentenék.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »