Halálra ítéltek három férfit, mert ellenálltak a kilakoltatásnak

Halálra ítéltek három férfit, mert ellenálltak a kilakoltatásnak

2022. 10. 14.

Halálra ítéltek három őslakost Szaúd-Arábiában, amiért nem voltak hajlandóak elköltözni arról a területről, ahová Mohamed bin Szalmán koronaherceg a sci-fi városát, a NEOM-ot tervezte. Ez egy 170 kilométer hosszú, egyenes vonal alakú várost lenne a sivatag közepén, és a forróság ellenére 2029-ben már itt rendeznék az Ázsiai Téli Játékokat – közölte a Vice.

A howeitat törzs három tagját október másodikán ítélték halára. A férfiakat először 2020-ban vették őrizetbe, amikor tiltakozni kezdtek az ellen, hogy kitelepítik őket a szülőföldjükről, hogy nekiláthassanak az 500 milliárd dolláros megaprojektnek.

A testvérüket 2020 áprilisában le is lőtték a szaúdi különleges erők fegyveresei, miután terrorista államnak nevezte Szaúd-Arábiát az utolsó posztjában. A haláláról a hatóságok annyit közöltek, hogy ártalmatlanítaniuk kellett a 43 éves férfit, miután elbarikádozta magát a házában és Molotov-koktélokat dobott rájuk. Ezzel szemben a szemtanúk kivégzésről számoltak be. A szaúdi vezetés további információk közlése nélkül zárta le az ügyet, a törzs tagjainak pedig pénzt ajánlottak, hogy ítéljék el a tiltakozó férfi akcióját – adta hírül a 444.

Az ALQST nevű jogvédő szervezet jelentése szerint a három halálra ítélt férfin kívül további törzstagokat ítélt 50 év börtönre a Különleges Büntető Bíróság, ami egyébként a terrorizmussal kapcsolatos ügyeket kellene tárgyalnia, de leginkább az emberi jogi aktivisták és az ellenzékiekkel szemben vetik be.

A kárpótlási rendszer ellen felszólalókat gyorsan elhallgattatták. A nyilvános nézeteltérésekkel szemben zéró toleranciát alkalmazó ország lecsapott az aggodalmának hangot adó emberekre. Becslések szerint a 20 000 fős közösség 150 tagját tartóztatta le. A Howeitat nép kis falvakban és városokban él Szaúd-Arábia északnyugati részén.

NEOM utópisztikus városa Mohammed bin Szalman, a 37 éves szaúdi koronaherceg és Szaúd-Arábia tényleges uralkodója ötletgazdája.

Hírdetés

A NEOM 26 500 kilométernyi szaúdi területet foglal majd el, és magában foglal egy repülőteret, egy nagysebességű vonatot és a szaúdi kormány 24 órás felügyeletét a legújabb mesterséges intelligencia segítségével. Becslések szerint 500 milliárd dollárba kerül majd a kivitelezés.

A videojátékokat kedvelő herceg fokozta erőfeszítéseit az utópisztikus város felépítésére. A szaúdi herceg a beruházástól azt remélni, hogy leszoktatja az országot az olajfüggőségről, és a külföldi befektetések és a turizmus célpontjává teszi. A felhasznált technológia nagy része még kidolgozásra vár, és a mega ingatlanprojekthez pedig egyes  források külső befektetőktől származnak.

Mohamed koronaherceg hivatali ideje kezdetén dicséretben részesült a liberalizáló politikák bevezetéséért, például a nők autóvezetésének engedélyezéséért, de a pozitív légkör felborult, miután megvádolták Dzsamál Khasogdzsi másként gondolkodó újságíró isztambuli meggyilkolásának megrendelésével.

Annak ellenére, hogy tagadta, hogy köze lenne a Washington Post rovatvezetőjének szörnyű meggyilkolásához, a hírszerző ügynökségek, például a CIA ismétlődő jelentései szerint a leendő szaúdi király rendelte el egyik leghangosabb kritikusa meggyilkolását.

Szaúd-Arábiában a királyi családdal szembeni ellenállás bármilyen formája halállal vagy hosszadalmas börtönbüntetéssel büntetendő. Jogvédő csoportok szerint csak 2022-ben a szaúdi hatóságok 122 kivégzést hajtottak végre. Az ALQST szerint márciusban 104 foglyot végeztek ki, köztük 81-et egyetlen napon .

A szaúd-arábiai állami média ritkán számol be bírósági döntésekről, az ifjú herceghez vezető eseteket pedig elhallgatják.

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »