Halálos veszedelemben az autósok

Halálos veszedelemben az autósok

Nem csak a saját életével játszik, aki vezetés közben szelfizik, videózik!

A KRESZ szerint a gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobiltelefont nem használhat, persze a kétkerekű és a gépkocsinak nem minősülő háromkerekű jármű vezetője sem. A szabályozás a kerékpárosokra is vonatkozik. A vezetés közbeni mobilhasználat a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése.

A KRESZ szerint a tilalom megszegése csak tettenérésnél szankcionálható – írja a nool.hu. Fix az összeg, a szabályszegővel szemben 10 ezer forint helyszíni bírságot kell kiszabni. Feljelentés esetén ez az összeg 20 ezer forint. A mobilozás nem tartozik a kiemelt közúti közlekedési szabálysértések körébe. További szankciója viszont, hogy három büntetőpontot adnak a közúti előéleti pontokhoz.

Egy kúriai döntés értelmében az is szabályszegésnek minősül, ha valaki csak elutasít egy hívást vezetés közben, mert ekkor is kezébe veszi a telefont.

Hírdetés

A közlekedési szakértő a lapnak elmondta: ha valaki fülhallgatót használ, abban az esetben nem követ el szabálysértést a vezető, mivel nincs a kézben a készülék, továbbá a kihangosító használata is ebbe a körbe tartozik.

Mi történik akkor, ha valaki üzenetet ír, vagy éppen fotót, videót készít autóvezetés közben?

Erről a szakjogász elmondta: a szankció ugyanaz, de álláspontja szerint az üzenet írása és a szelfizés vezetés közben lényegesen nagyobb baleseti kockázatot rejt, mint a telefonálás kézben tartott telefonnal, mert eközben a vezető a forgalmat figyeli, de az üzenet írásakor és szelfizéskor a készüléket kell nézni, és így nem lehet odafigyelni az utakra.

A közelmúltban történt az a tragédia, amikor a 4-es úton egy román kisbusz vezetője a záróvonalat átlépve előzte a kocsisort, közben pedig szelfizte magát. Össze is ütközött a vele szemben szabályosan közlekedő kamionnal; ebben az egyetlen balesetben tíz halott maradt a helyszínen…


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »