Halálos szekták

Halálos szekták

Teljes odaadás, elszigetelődés a barátoktól és a családtagoktól, feltétel nélküli engedelmesség, a magánvagyon kiszolgáltatása – ez csupán néhány a különböző szektákra oly’ jellemző elvárások közül. Szinte minden radikális gyülekezet rendelkezik egy karizmatikus vezetővel, aki azon kívül, hogy gyakran lelkileg, testileg és pénzügyileg is kihasználja követőit, sok esetben egészen veszélyes, sőt, végzetes tettekre is ösztönözheti őket. Írásunkban az elmúlt évtizedek legismertebb, tragikus véget ért szektáit mutatjuk be.

A Népek Temploma nevű vallási gyülekezetet Jim Jones tiszteletes alapította az ötvenes évek Amerikájában. A szekta megalakulásakor a hajléktalanok, munkanélküliek és a betegek megsegítését tűzte ki célul. Az  ártalmatlannak tűnő gyülekezet idővel egyre messzebb került kezdeti ideológiájától, erőszakossá és radikálissá vált, gyakoriak lettek a csoporton belüli visszaélések. A fokozódó médiafigyelemből eredő paranoia által ösztönözve, Jones úgy döntött, a szekta követőivel a guyanai dzsungelbe költözik, ahol Jonestown néven egy, a külvilágtól elszigetelt trópusi utópiát hoz majd létre. Amikor egy kongresszusi képviselő három újságíróval közösen ellátogatott a közösségbe, hogy kivizsgálja a visszaélésekkel kapcsolatos állításokat, még nem sejthették, vesztük felé tartanak, hiszen távozáskor a szekta tagjai tüzet nyitottak rájuk, s a látogatókon kívül néhány távozni készülő csoporttársukat is meggyilkolták. A mészárlás után Jones felszólította a település lakóit, hogy kövessenek el öngyilkosságot, így tiltakozva az általa embertelennek és méltatlannak minősített világ ellen. 

1978. november 18-án a szekta mintegy 913 tagja – köztük több száz gyermek vett be ciánkálit, s így ez a nap úgy vonult be a történelembe mint minden idők egyik legnagyobb tömeges öngyilkossága.

A 70 -es évek elején a szektát alapító Marshall Applewhite és Bonnie Nettles utazásra indultak Amerikán át, fokozatosan bővítve vallási csoportjukat, amelynek tagjait “a legénységnek” neveztek. Applewhite-nak meggyőződése volt, hogy ő Jézus második megtestesülése, s az is, közeledik a világ vége. A szektavezető szerint Isten egy űrlény, a jövőben pedig egy űrhajó érkezik a földre, amire csupán az általa kijelölt, arra érdemesek szállhatnak fel, hogy eljussanak egy „felsőbb szintű létezésbe.”

Applewhite arra ösztönözte követőit, adják neki minden pénzüket, szakítsák meg a kapcsolatot családjaikkal, kövessenek egy limonádéból, paprikából és juharszirupból álló étrendet, amely segít majd megszabadulni attól, hogy a nemiségre gondoljanak.

Úgy tűnik az étrend nem volt eléggé hatékony, hiszen a szekta számos férfi tagját később kasztrálták is. 1997 márciusában a Mennyek kapujának 39 tagja, azt remélve, hogy halála után “kiléphet emberi hajójából”, lelke pedig egy űrhajó fedélzetére kerül, műanyag zacskóval a fején öngyilkosságot követett el.

Hírdetés

A szektát Luc Jouret és Joseph Di Mambro alapították a 80-as években, követői Krisztus második eljövetelére készültek, magukat pedig a templomos lovagok leszármazottjainak tartották. A gyülekezet tanításainak szerves részét képezte a meggyőződés, miszerint az 1990-es évek közepén zajló események az apokalipszist vetítik elő, a tagok pedig úgy vélték, haláluk által egy magasabb szellemi síkra léphetnek. A szekta vezetői állítólag egy gyermeket is feláldoztak, mivel az Antikrisztus megszemélyesítőjének tartották. A szektán belül 1994 és 1997 között több csoportos öngyilkosságra is sor került, ezekben együttvéve több mint hetvenen haltak meg. Az öngyilkos szektatagok búcsúleveleket hagytak, s ezekben leírták, hiszik, haláluk menekülés lesz a “világ képmutatása és elnyomása” elől, s ők a Sirius nevű bolygón „tisztán” születhetnek majd újjá.

Utólag arra is fény derült, a szekta néhány tagja egymillió dollárt is meghaladó összeget adományozott a csoport vezetőjének, Joseph Di Mambronak.

A világvégét váró Aum Shinrikyo szektát Shoko Asahara alapította a 80-as évek Japánjában. Azt állította, ő Krisztus megtestesítője, gyülekezetéhez pedig több tízezren csatlakoztak szerte a világon. Tanításai spirituálisnak indultak, azonban idővel egyre erőszakosabbá és radikálisabbá váltak, megjövendölte a világvégét, amelyet az USA által kirobbantott harmadik világháború jelentett volna, amit csak az Asaharához csatlakozó elit élhetett volna túl.  A szekta tagjai teljes odaadással viseltettek vezetőjük iránt, például óriási összegeket fizettek, hogy Asahara vérét ihassák. 1995. március 20-án az Aum Shinrikyo tagjai öt, idegméreggel töltött csomaggal követtek el támadást a tokiói metróban. A támadás 13 ember halálát okozta, közel hatezren sérültek meg. Asaharát 2004-ben, 12 követőjével együtt halálra ítéltek és 2018 júliusában kivégezték.

A 20. század egyik leghírhedtebb és legbrutálisabb szektáját a 60-as években alapította Charles Manson, aki bár önmaga állítólag nem ölt embert, mégis a világ egyik legszadistább szektavezéreként tartják számon. A maga idejében sokan egyenesen a gonosz megtestesülésének tekintették, igaz ehhez sokban hozzájárulhatott, hogy Manson önmaga is azt állította, ő a Sátán, de ugyanakkor Krisztus is egyben.

Ideológiáját főleg a börtönben töltött évei alatt dolgozta ki, szabadulása után pedig lakóhelyüket elhagyni kényszerült fiatalokat gyűjtött maga köré, és „családjának” kezdte nevezni őket.

Csoportja tagjaival Los Angelesben telepedtek le, ahol Manson zenészként próbált meg elhelyezkedni, kevés sikerrel. Szinte megszállottjává vált a Beatles Helter Skelter című számának, amely szerinte előrevetíti a fehérek és feketék közötti apokaliptikus háborút. Későbbi gyilkosságai kitervelésénél is ez motiválta. 1969-ben meggyőzte a család tagjait, végezzenek egy Beverly Hillsi ház összes lakójával, köztük Hollywood egyik ünnepelt színésznőjével, a nyolchónapos terhes Sharon Tate-tel, akinek vérével a “malac” szót írták a ház ajtajára.

A gyilkosságsorozat következő nap folytatódott, amikor a család tagjai további két embert gyilkoltak meg különös kegyetlenséggel. Egyesek szerint Manson azért rendelte el a gyilkosságokat, hogy ezzel faji háborút robbantson ki, mások szerint viszont áldozatait bosszúból válogatta azok közül, akik nem segítették zenei karrierjében. Mansont és szektája több tagját a mészárlás után halálra ítélték, majd ezt később életfogytiglani szabadságvesztésre módosították. Manson 2017-ben halt meg egy kaliforniai börtönben.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »