Halálos csapdába csalták a katonákat

Halálos csapdába csalták a katonákat

Újabb terrortámadást hajtottak végre a kurd szeparatisták Törökországban. A merényletben két katona vesztette életét. A kurdok azzal fenyegetőznek, hogy hivatalosan is felmondják a két éve Ankarával kötött tűzszünetet – válaszul arra, hogy Törökország pénteken elkezdte bombázni a szakadár Kurd Munkáspárt észak-iraki állásait, és több száz törökországi kurdot tartóztatott le terrorizmus gyanúja miatt.

Autóba rejtett bomba végzett török katonákkal a kurdok lakta déli országrészen. Az áldozatokat tőrbe csalták: égő kocsihoz riasztották őket, amikor a helyszínre értek, működésbe hozták a távirányítású pokolgépet. A kurd szeparatisták bosszúhadjáratot hirdettek, miután Törökország nemcsak az Iszlám Állam szíriai, hanem a Kurd Munkáspárt állásait is elkezdte támadni. A légicsapások mellett a török hatóságok belföldi razziákat is tartanak: több száz embert vettek őrizetbe terror gyanújával, köztük számos kurdot.

Hírdetés

A kurdok tüntetést is szerveztek, a Kurd Munkáspárt pedig, amelyet Amerika ma is a terrorszervezetek közé sorol, a 2013-as tűzszünet felmondásával fenyegetőzött. Az Egyesült Államok szerint Törökországnak jogában áll megvédeni magát a szeparatistáktól. „Nyilvánvalóan jó a munkakapcsolatunk a regionális kurd kormánnyal Észak-Irakban, és továbbra is tárgyalunk velük. Ugyanakkor az USA magát a Kurd Munkáspártot természetesen terrorszervezetnek tartja. Vagyis Törökországnak joga van fellépni a terrorista célpontok ellen” – közölte Ben Rhodes fehér házi szóvivő.

A kurd felkelők szerint a mérsékelten iszlamista török vezetés nem lép elég keményen az Iszlám Állam nevű muszlim terrorszervezet elleni harcban, és hagyja, hogy a dzsihadisták lemészárolják a kurdokat. A Kurd Munkáspárt szerint a török hatóságok együttműködése nélkül az Iszlám Állam öngyilkos merénylője nem végezhetett volna 32 fiatallal a héten egy városban a szír határ közelében.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »