Halálos áldozatok, lebénult közlekedés és bezárt iskolák. Európa a rendkívüli hideggel küszködik

Halálos áldozatok, lebénult közlekedés és bezárt iskolák. Európa a rendkívüli hideggel küszködik

Halálos áldozatok, lebénult közlekedés és bezárt iskolák: ezt hozta magával az Európa-szerte uralkodó rendkívül hideg időjárás.

A DPA ügynökség információi szerint Lengyelországban hétvégén legkevesebb nyolc ember vesztette életét az arktikus hideg miatt, ugyani az ország egyes részein -20 Celsius-fok alá süllyedt a hőmérséklet. Az előrejelzések szerint a hideg, fagyos idő továbbra is folytatódni fog, ezért a hivatalok arra kérik a lakosságot, hogy segítsenek a legelesettebbeken, vagyis az időseken és a hajléktalanokon.

Olaszországban a római polgárok nagy meglepetésére reggelre fehér hótakaró fedte be a várost. Az olasz fővárosban a hirtelen lehullott hó nemcsak a közlekedést bénította meg, de az iskolákat is bezárták. A Polgárvédelmi Hivatal a hadsereget szólította fel Róma utcáinak kitisztítására, holott a városban csupán néhány centiméteres hó hullott.

Annak ellenére, hogy a római havazás nem volt nagy volumentő, a fiatal római polgárok mégis kihasználták ezt a ritka pillanatot arra, hogy hógolyózzanak, vagy egy jót sétáljanak a Róma havas-latyakos utcáin.

Megérkezett az oroszországi hideg

Az AP ügynökség információi szerint Moszkvában az idei tél legalacsonyabb hőmérsékletét mérték annak ellenére, hogy lassan már a tavasz közeledik. Az orosz fővárosban a hőmérő higanyszála vasárnap este -20 fokig süllyedt, ami az idei év legalacsonyabb hőmérsékleteként könyvelhető el. A helyi meteorológiai intézet igazgatója szerint a moszkvaiak jobban teszik, ha felkészülnek a március elején érkező nagy fagyokra. Az egyetlen dolog, amire jelen pillanatban támaszkodhatnak, az a „lélek melegsége“.

Horvátország és az Adriai-tenger menti vidék lakossága szintén a fagypont alatti hőmérsékletekkel küszködik. A hideg idő miatt az ország északnyugati részén bezárták az iskolákat, és a nehéz autóknak megtiltották, hogy kimenjenek a partvidékre vezető utakra. Mintegy ezer horvát katona megállás nélkül azon dolgozott, hogy a legrosszabb helyzetben lévő térségekből eltávolítsák a 1,5 méteres havat.

Romániában és Bulgáriában szintén bezárták az iskolákat, sőt, a vasúti közlekedést is szüneteltetik. Az alacsony hőmérsékletnek köszönhetően 37 vonat egyáltalán nem tudott elindulni, több tucat vonat pedig késett. Bukarestben a hőmérő higanyszála -8 fokig csökkent, így a város polgármestere bejelentette, hogy az iskolák legkevesebb két napig zárva lesznek. A hivatalok óva intették a polgárokat attól, hogy a szomszédos Bulgáriába utazzanak, hiszen ott is 40 centiméteres hóval és erős széllel küszködnek.

A Németország északnyugati részén fekvő Brémában a havazás miatt legkevesebb tíz járatot töröltek, míg Mecklenburg-Elő-Pomerániában a jeges utak mellett több autó karambolozott.

Teraz.sk

Nyitókép: SF Gate


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »