Haláláig üldözték a zsidó bosszúállók a legutolsó német nemzetiszocialistát Kanadában

Haláláig üldözték a zsidó bosszúállók a legutolsó német nemzetiszocialistát Kanadában

Helmut Oberlander, az utolsó ismert kanadai II. világháborús német menekült végül elkerülte a Németországba való deportálást és békésen, családtagjaival körülvéve halt meg Kanadában.

Oberlander, akit azzal vádoltak, hogy „a holokauszt idején egy német gyilkos osztag tagja volt”, később a kanadai Waterloo városában sikeres üzletember lett, 97 évesen halt meg. Halála véget vet a 35 éve tartó, Kanadából való eltávolítására irányuló kísérletnek.

„Nem azért szomorú ez a nap, mert meghalt, hanem mert Kanada lelepleződött azzal, hogy megengedte az Oberlanderhez hasonló férfiaknak és nőknek, hogy ebbe az országba jöjjenek, itt éljenek békében, és soha ne kelljen szembenézniük az igazságszolgáltatással” – kesergett Bernie Farber, aki évtizedeken át dolgozott a Kanadai Zsidó Kongresszussal együtt azért, hogy Oberlandert meghurcolják.

Oberlander családja megerősítette a halálhírt az ügyvédjén keresztül küldött nyilatkozatban, aki ebben a hónapban a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal egy másik meghallgatásán Oberlander ügyében érvelt.

„Helmut Oberlander békésen elhunyt. Végső soron szerettei vették körül otthonában” – közölte a család.

Hírdetés

„Az életében tapasztalt kihívások ellenére erős maradt a hitében. Vigasztalást talált a családjában és a közösségében sokak támogatásában. Nagylelkűen jótékonykodott, támogatta a templomát, és szerető családapa volt. Nagyon fog hiányozni” – tette hozzá a család.

A zsidó bosszúállók, akik csalódottak voltak amiatt, hogy a kormány és a bíróságok évtizedek óta vonakodtak cselekedni az ügyben, másként értékelték halálát.

„Helmut Oberlander békés halála kanadai földön foltot ejt nemzeti lelkiismeretünkön” – nyilatkozta Michael Mostyn, a zsidó szupremácista B’nai Brith Canada vezérigazgatója. 

Oberlandert négyszer fosztotta meg kanadai állampolgárságától a kormány, és háromszor, 2001-ben, 2007-ben és 2012-ben a bíróságok felülbírálták ezt a döntést.

2019-ben a kanadai legfelsőbb bíróság elutasította Oberlander fellebbezését az állampolgárságának legutóbbi visszavonásával kapcsolatban. Az ország legfelsőbb bírósága elfogadta, hogy Oberlander a háború után „csalárd módon” lépett be Kanadába.

Oberlander német nemzetiségű volt, aki a Szovjetunióban, a mai Ukrajna területén élt a második világháború alatt, amikor azt a németek felszabadították a bolsevik terrornyomás alól. Ekkor az Einsatzkommando különleges rendőri munkacsoport egyikének tolmácsaként kapott megbízást, erre hivatkozva folytattak több évtizeden át tartó bosszúhadjáratot vele szemben.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »