Haladó Franciaország: letiltott Jeanne d’Arc-film, megfenyegetett újságíró

A legkeményebb kommunista diktatúrát idéző módszerekkel némítják el Franciaországban a baloldali és liberális ízlésvilágba nem illeszkedő alkotókat és véleményformálókat: betiltottak egy Jeanne d’Arc emlékezetéről szóló, a neves kulturális csatorna megbízásából készült dokumentumfilmet. Az ok: a film narrátora egy konzervatív lap munkatársa, egy mély vallásosságáról ismert katolikus újságírónő.

Már-már az egykor oktalanságból és babonás félelemből eleven megégetett parasztlány, Jeanne D’Arc sorsára jut kései követője, Charlotte d’Ornellas orléans-i újságírónő is. Szokásos módon a nagy példányszámú sajtó által elhallgatva, ám számos jobboldali és konzervatív orgánum erőteljes megdöbbenésétől kísérve a France3 csatorna levette műsoráról Az igazi Jeanne és a hamis Jeanne című, az Arte nevű (ARTE: Association Relative à la Télévision Européenne, európai kulturális televíziócsatorna, mely német-francia vegyes tulajdonban áll a szerk.)  számára készített dokumentumfilmet.

A film vetítésére egy minden évben ünnepségsorozatokkal zajló megemlékezés évfordulója, május 8-a alkalmából került volna sor: 1429-ben  Jeanne d’Arc vezetésével a francia csapatok ezen a napon szabadították fel Orléans városát.

A csatorna a film letiltását azzal indokolta, hogy az alkotást, mely az „orléans-i szűz” mai megítélésével foglalkozik (a kapcsolódó vita címe: Ki volt valójában Jeanne d’ Arc?) a Valeurs Actuelles című jobboldali lap újságírónője, Charlotte d’Ornellas narrálja.

Ornellas, az orléans-i újságírónő gyermekkorától lelkes követője Jeanne d’Arcnak, akinek alakját maga is megformálta az évente tartott rendezvények egyikén. Nem véletlen hát, hogy őt választotta narrátornak a rendező: a szép vonásokkal rendelkező, közismert véleményformáló „buzgó katolikusként” is közismert, tehát minden szempontból hitelesen artikulálhatja a dokumentumfilmet.

Hírdetés

A Marianne című lap gunyorosan fölteszi a kérdést: Ornella vajon a puszta hangjával megfertőzné a nézőket? A lap ugyanis megkérdezte a France 3 regionális igazgatóját, Roland Jourdaint a döntés kapcsán, aki kereken kijelentette: problémásnak látta, hogy a Valeurs Actuelles újságírónője a film narrátora.

Kedves regionális igazgató úr! (…) Vajon akkor is fölmerült volna ez a kérdés, ha Orléans városa a l’Humanité (ismert kommunista napilap – a szerk .)vagy a Mediapart (baloldali lap – a szerk.) újságíróját bízza meg a feladattal? –kérdezi David Desgouilles, a Marianne újságírója.

„Nem számít, hogy ő maga orleans-i származású, ráadásul néhány évvel ezelőtt eljátszotta Jeanne d’ Arcot az említett fesztiválokon. Nem számít rendszeres gyakorlata az audiovizuális médiában, mely őt e feladatra szakmailag is predesztinálja. A lényeg nem az üzenet, hanem aki azt átadja” – háborog a lap.

Charlotte d’Ornellas, a Valeurs Actuelles újságírója ellen hosszabb ideje valóságos boszorkányüldözés folyik: a katolikus vallását és konzervatív értékrendszerét nyíltan felvállaló fiatal nő kizárólag mint „szélsőjobboldali” véleményformáló kerül említésre. Az újságírónő aktív kapcsolatot ápol üldözött közel-keleti, közöttük szíriai keresztény csoportokkal is.

A France3 megütközést kiváltó lépését követően ismeretlenek megfenyegették a film bemutatását előkészítő vitákban, fórumokon aktív szerepet vállaló Ornellas-t: ismeretlen személyektől üzeneteket kapott, miszerint befogják a száját és hogy következő nyilvános médiaszereplése előtt fölkeresik és megtanítják hallgatni.

A fenyegető fellépés mögött álló erőkre nem nehéz következtetni, ugyanis az újságírónő több fórumon is felszólalt már, mint fogalmazott, a szíriai iszlamizmus által üldözött keresztény kisebbség miatt.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »