Hájos Zoltán: Előrelátó döntéseket hoztunk

Hájos Zoltán: Előrelátó döntéseket hoztunk

Hájos Zoltán dunaszerdahelyi polgármesterként három ciklust tudhat maga mögött, most száll harcba a negyedikért, öt kihívója van. Beszélgetésünkkor az utóbbi négy évet értékelte elsősorban, kiemelve egyebek mellett az önkormányzat azon előrelátó döntéseit, amelyek energiamegtakarítást hoztak, bár akkoriban még híre-hamva sem volt a mai válságos időszaknak.

Beszéljünk az utóbbi elmúlt négy év történéseiről. Mi az, amit sikerként könyvel el, illetve mi az, ami nem úgy sikerült, ahogyan eltervezték?

Még az előző választás eredményeivel kezdeném. Akkor ugyanis a dunaszerdahelyi polgárok döntésükkel egy olyan önkormányzati képviselőcsapatot állítottak össze, amelylyel nagyon gördülékenyen ment a munka az utóbbi négy évben. Kreatívan, konstruktívan, nyugodt légkörben születtek a döntések, hála annak, hogy a képviselők többsége az MKP jelöltje volt és jó volt az együttműködés a függetlenekkel is. Nem azt mondom, hogy a bizottságok ülésein nem voltak nézeteltérések, de ezek pozitív irányba vitték a várost. Racionális, a közt szolgáló döntések születtek. Nem mintha ez nem lett volna jellemző az előző, jóval több színű képviselőgárdára is, ám a döntéseket akkoriban olykor gyakori hangoskodások, parttalan viták is kísérték.

A járványidőszak mindenki számára óriási megpróbáltatás volt, Dunaszerdahely sem volt kivétel. Ám közös erővel, elszántsággal, megfelelő bátorsággal és nem utolsósorban kompromisszumra hajló készséggel átvezettük a várost ezen a nehéz időszakon, megtettük a tőlünk telhetőt. Ha eltekintünk a járványtól, források tekintetében egy bőséges időszakra nézünk vissza, hiszen több lehetőség is volt uniós forrásokra, állami támogatásra pályázni, ugyanakkor elegendő önkormányzati pénzünk is volt ahhoz, hogy célkitűzéseinket és terveinket meg tudjuk valósítani. Kiemelném a több választási cikluson is átívelő projektet, a központi iskolai konyhák létrehozását. Az öt alapiskolai és kilenc óvodai konyhát három központi konyhára csökkentettük, ahol korszerű, energiatakarékos gépeken és módszerrel készülnek az ételek, amelyeket valamennyi iskolába és óvodába elektromos autókkal szállítunk. Az egész rendszer befejezése még folyamatban van, üzemel a Szabó Gyula Alapiskola és a Jilemnický utcai Alapiskola konyhája, valamint az Október utcai óvoda központi konyhája is. Amikor az ötlet felmerült és elindítottuk a terv jóváhagyását, senkinek álmában sem jutott volna eszébe, hogy mire beüzemeljük, egy példa nélküli energetikai válság kellős közepén leszünk, amely többszörösen is megerősíti néhai döntésünket. Ráadásul ez a projekt a dunaszerdahelyi nyugdíjasokat is segíti, hiszen 2,10 euróért ők is igényelhetnek napi étkezést, ebédet.

Hasonlóan előrelátók voltunk két évvel ezelőtt, amikor eldöntöttük, hogy a Vámbéry Ármin Alapiskolát geotermikus energiával fogjuk fűteni. Igaz, hogy egyes képviselők szeméből az volt kiolvasható, hogy most tényleg csak mindenáron el kell költeni az európai uniós pénzt. Abban az időben senki nem gondolta, hogy pár év múlva mennyire aktuális lesz ennek az alternatív energiának a felhasználása, ismét csak az ominózus energetikai válság miatt. Sikeresen pályáztunk, el is kezdődött a munka, de technikai problémák miatt technológiát kellett váltanunk, új közbeszerzést kiírni, amely már lezajlott és jövőre elindul a megvalósítás. Ez a beruházás is olyan, mintha kincset találtunk volna. Hasonlókat mondhatnék a városi rendőrség autóparkjáról is, amelyet pár évvel ezelőtt dízel-, illetve benzinmeghajtásról elektromos meghajtásúra cseréltük. Új parkolási politikát is bevezettünk, előnyben részesítve az állandó lakhellyel rendelkező lakosokat. Összesen 705 parkolóhelyet építettünk ki városszerte.

Teljesen más téma, de ugyanúgy előrelátóan döntöttünk a föld alatti kukák telepítéséről is. Nagyon bonyolult, bürokratikusan összetett folyamat. A lényege, hogy a jelenlegi 1100 literes gyűjtőedényeket, amelyeket hetente 2-3 alkalommal kell üríteni, föld alatti, 5 köbméteres tárolókra cseréljük. Ezzel nemcsak az ürítés gyakoriságát csökkentjük, hanem tisztább, rendezettebb lesz a lakótelepek környezete. A föld alatti tárolók mennyiségét a lakosok létszáma szerint fogjuk meghatározni és természetesen nemcsak a kommunális szemét, hanem a szeparált, azaz a papír, a műanyag 5 köbméteres, a konyhai hulladék és az üveg számára kisebb, 3 köbméteres tartályok lesznek. A szeméttárolók a Smart City program révén csipekkel fognak működni, amelyekről pontos adatokat kapunk nemcsak a szemét mennyiségéről, de a szeparáció mértékéről is. Pár év elteltével a szeméttermelés mennyisége alapján fogjuk meghatározni a szemétdíjakat. Természetesen ennek az az előfeltétele, hogy a rendszer a város egész területén működjön, ne csak részenként, hiszen mindig lesznek ügyeskedők, akik lerakják a szemetet máshova, illetve viszonylag gyakori az is, hogy a környező falvak lakosai, sőt kisvállalkozók hozzák be a szemetet a városba.

Hírdetés

Bár tervezetten haladunk előre a városi útszakaszok és járdák felújításával, az útburkolat javításával, van néhány elmaradásunk is, amely a választási programunkban nem volt benne, ugyanakkor a közeljövőben szükséges lesz felújítani a Zöldfa soron a Rákóczi és Csallóköz utcát, Sikabonyban a Reptér és a Nyárfa utcát, vagy a Nyugati lakótelepen a Fábry Zoltán utcát. Összesen 6000 méter járdát és 3000 méter közutat újítottunk fel. A Keleti lakótelepen nemrég kezdtük a felújításokat, de van egy hátralékunk, amit eddig nem sikerült megoldani, ez pedig a Diófa utca, amely terület magántulajdonban van és sajnos eddig nem sikerült zöld ágra vergődni a tulajdonossal, hogy a város átvehesse a tulajdonába az utat. Magántulajdonban levő telken pedig a város nem tud beruházni.

Miből gazdálkodik Dunaszerdahely?

A város költségvetése 23-26 millió euró között van, attól függően, milyen más forrásokat tudunk felhasználni akár uniós, akár egyéb forrásokból. A 2018-as választási programunk 95 százalékát meg tudtuk valósítani, hála a különböző európai uniós forrásoknak is, amelyek ebben az időszakban 5,5 millió euró pluszt jelentettek a költségvetéshez, valamint a kedvezményes hitelnek is, amit a város felvett. Az összeg 4 millió euró, 0,4 százalékos kamattal, ami nagyon előnyös, hiszen az infláció pillanatnyilag 13 százalékos és jövőre tovább emelkedik. Egyúttal a már előzőleg felvett hiteleket is újrastrukturáltuk kedvezőbb feltételekre. A felvett hitel minden egyes euróját a jövőbe invesztáljuk, fejlesztésre használjuk, hogy élhetőbbé tegyük városunkat, hatékonyabbá tegyük a városi intézmények működését, növeljük a lakosok komfortérzetét, akár azzal is, hogy 550 kis fát ültettünk ki az elmúlt időszakban.

Ilyen beruházások közé tartozik több sportpálya felületének a korszerűsítése, továbbá most zajlik a közbeszerzés két elektromos autóbuszra, amelyek árát, több mint 900 ezer eurót, uniós forrásokból 5 százalékos önrésszel fedezzük. Mivel a város tulajdonában lesznek, ingyen közlekedést teszünk lehetővé mindenki számára. Bízom benne, hogy az útvonalak meghosszabbításával valamelyest javítani tudjuk a reggeli és délutáni csúcsforgalmat is. Nagyon remélem, hogy év vége előtt már ott lesznek városunk útjain.

Nemcsak Dunaszerdahely polgármestere, hanem Nagyszombat megye képviselője is. Mennyire fontos, hogy a megyei döntésekbe is beleszólása legyen?

Összesen 14-en vagyunk a Dunaszerdahelyi, illetve a Galántai járásból megyei képviselők, és úgy érzem, ez komoly erőt jelent a 40 tagú testületben. Igen, fontosnak tartom, hogy egy járási székhelyű város polgármestere ott legyen a megyei testületben, hiszen első kézből jut az információkhoz és konkrét igényeket nyújthat be a megyéhez a szükséges fejlesztésekkel kapcsolatban. Az utóbbi választási időszakban a Dunaszerdahelyi járásra 25,5 millió, a Galántai járás fejlesztési projektjeire pedig 20 millió euró jutott megyei pénzből. Dunaszerdahelyen ez elsősorban az úthálózat, ezen belül is a körforgalmak kiépítését illette, amely tovább folytatódik még a vasútállomás és buszpályaudvar előtti háromszög körforgalmasításával, de jelentős beruházásokat valósítottunk meg megyei pénzből a középiskolák és gimnáziumok sportpályáin és tornatermeiben is, amelyek szintén tovább folytatódnak.

Sokan követelik a sokat vitatott, hiányolt és valóban szükséges Karcsai út és 63-as úti kereszteződés körforgalommá való átalakítását, ám ez sajnos nem tartozik sem a város, sem a megye hatáskörébe, ez a Szlovák Útkezelő Vállalat (Slovenská správa ciest) fennhatósága alá tartozik, hasonlóan, mint a Metrans vállalat előtti, a Pódafai és a 63-as utak kereszteződése, nagyon szükséges lenne ezeken körforgalmak kiépítése.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »