Hajóbaleset: megdöbbentő részletek a Hableány kiemeléséről

Hajóbaleset: megdöbbentő részletek a Hableány kiemeléséről

A Műegyetem több munkatársa is huzamosabb ideig segítette a hajókatasztrófa utáni hatósági feladatvégzést.

A Margit híd alatt május 29-én felborult Hableány dunai sétahajó mentésében és kiemelésében részt vettek a BME szakemberei – tudósít az egyetem honlapja. Józsa János rektor, a Víztudományi és Katasztrófamegelőzési Tudásközpont egyik alapítója és tudományos vezetője már a baleset éjszakáján felkérést kapott Pintér Sándor belügyminisztertől a mentés mérnöki feladatainak támogatására. Vízépítő és hajómérnökök két hétig azon dolgoztak, hogy a felmerülő műszaki kérdésekre, megkeresésekre pontos válaszokat adhassanak.

Elsőként a vízépítő mérnökök kaptak felkérést a Duna adott szakaszára vonatkozó áramlások feltárására, amely alapján a búvárokra eső felületi terhelés becsülhetővé vált. Az elkészült, rövid szakvélemény alapján megállapították, hogy

a vízbe merülő búvárra ható erőhatás egy orkán erejű szélben történő munkavégzéshez hasonlítható és fokozottan életveszélyes.

A dokumentum alátámasztotta a búvárok gyakorlati tapasztalatait is, azaz hogy a merülés az első napokban életveszélyes volt.

Hírdetés

A műszaki mentés második fázisában, miután feltérképezték az elsüllyedt hajóroncs helyzetét, megkezdődhetett a darus kiemelés műszaki tervének kidolgozása. A legfontosabb mérnöki kérdés az volt, hogy hány helyen és hol kell a hajótestet rögzíteni ahhoz, hogy a felszínre hozás során ne törjön ketté. A BME szakértői hajószilárdsági számításokat végeztek, de

a megtervezett emelési pontok helyzetét sok esetben felül kellett vizsgálni a kivitelezés során.

A hevederek megtervezett helyén ugyanis nem minden esetben sikerült a búvároknak emelőpontot elhelyezni.

Június 11-én a hajóroncs darus kiemelésekor folyamatosan a helyszínen felügyelték a munkálatokat. Az emelés folyamán, a hajó hátsó részén felfedezett törés ismét újraírta az emelési pontok számát. A biztonságos művelet érdekében ezért további heveder került elhelyezésre. A közös munka eredményeképpen, az ötödik emelőkötél rögzítését követően a hajót sikerült egyben kiemelni és biztonságos helyre elszállítani.

A Margit híd alatt május 29-én felborult Hableány dunai sétahajó 35 emberrel a fedélzetén süllyedt el: 33 dél-koreai turista és a 2 fős magyar személyzet tartózkodott a hajón. Az áldozatok közül heten élték túl a balesetet.

A tragédiával kapcsolatos valamennyi hírünk ITT olvasható.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »