Hajnali fél egyig engedték át a migránsokat

Hajnali fél egyig engedték át a migránsokat

Nem sokkal éjfél után lépte át az utolsó menekült a szerb–magyar zöldhatárt. Hétfőn egész nap folyamatosan érkeztek a migránsok, a határzár utáni éjszakára néhány százan rekedtek a szerb oldalon.

Becslések szerint hétezernél is több bevándorlónak sikerült hétfőn átlépni a zöldhatárt a régi röszkei közúti határátkelőhelynél, mielőtt végleg törvénybe lépett a határzár. A helyszínen egész nap zökkenőmentesen haladt az átlépés, a szerb rendőrség sem tartóztatott fel senkit, aki a határátkelőhelyhez igyekezett. A helyszínen az önkéntesek segítették a migránsokat. A bevándorlók nem akartak ujjlenyomatot adni, az is kiderült, hogy szinte egyikük sem akar menedékjogot kérni Magyarországon.

Hírdetés

Nem sokkal éjfél előtt még legalább nyolcszázan várakoztak a szerb oldalon arra, hogy átengedjék őket a kapukon. Sokan tolongtak, hogy átjussanak Magyarországra. A magyar határellenőrök majdnem fél egyig engedték át a migránsokat a határon, mire a szerb oldal teljesen kiürült. Ezt követően már senkit nem engedtek át, így percek alatt kétszázra nőtt az érkező migránsok száma, köztük nagyon sok volt a gyerek. Legtöbbjük értetlenül állt a helyzet előtt, nem akarták elhinni, hogy ők már nem léphetik át a határt. Más tervük nem volt.

A bevándorlók egy ideig tanácstalanul bolyongtak a Horgos 2 határátkelőhely szerb oldalán, sokan fel sem fogták, hogy itt ma már nem tudnak átkelni a határon. Másfél órával a határzár után a magyar határellenőrök kordont állítottak fel a kapuk magyar oldalán. A migránsok tömegesen vonultak a kordon elé Németország nevét skandálva, majd letáboroztak. Hozzájuk az újonnan érkezők csatlakoztak kisebb csoportokban, legtöbbjük tanácstalan, nem tud, illetve nem akar máshova menni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »