Hajléktalanok a járvány idején

Hajléktalanok a járvány idején

Komáromban jelenleg 53 hajléktalant tartanak nyilván. Valójában többen vannak a számukra létesített szállóban, valamint fedél hiányában a  parkokban, a bástyák, a hidak tövében tanyázó polgártársaink.

A világjárvány idején sokan aggódnak amiatt, hogy a hajléktalanok fokozott mértékben hozzájárulhatnak a fertőzés terjedéséhez. Helyzetükről és támogatásukról a Komáromi Városi Hivatal szociális osztályán érdeklődtünk.

–  mondta el lapunknak Koncz Adriana, a szociális osztály vezetője.

A vezető arról is beszámolt, hogyan kerülhetnek be az otthontalanok a hajléktalanszállóba. Vannak olyan hajléktalanok, akik személyesen a hivatalban kérnek segítséget. Aki teljesíti az önkormányzat rendeletét, az szerződéssel 3 hónapra beköltözhet a szállóba. Ha betartja a házirendet, a szerződését akár többször meghosszabbíthatják. Akadnak olyan lakók, akiknek lakossági bejelentés alapján, vagy a városi rendőrök javaslatára biztosítják ezt a lehetőséget. Van egy hajléktalantérképük, amelyen megtalálható a tartózkodási helyük, tehát kapcsolatba léphetnek velük, felajánlva az ideiglenes szállást. Persze csak azoknak, akik nem rendelkeznek magasabb bevétellel, mint a létminimum összege. A beköltözőknek havonta 26,40 eurót kell fizetniük, ami havi négyszeri zuhanyozás és kétszeri mosás árát is tartalmazza. A belső szabályzat értelmében odabenn tilos az alkohol- és a drogfogyasztás, valamint az összeférhetetlen viselkedés és az agresszivitás. A házirend betartását az éjjeliőrök és a városi rendőrök felügyelik. Csak egyedülálló felnőtt rászorulókat helyezhetnek el, gyermekes családok nem vehetik igénybe a lehetőséget.

Hírdetés

A további járványügyi előírások betartása kapcsán megtudtuk, hogy ezekben a hónapokban mindkét létesítményben a szokásosnál is fokozottabban ügyelnek a higiéniára. Folyamatosan betartatják a maszkviselést, gyakrabban fertőtlenítik a szállót és a melegedőt, s az ott élőket két alkalommal, tavasszal és az első őszi országos tesztelés alatt helyszíni antigéntesztelésnek vetették alá. Örvendetes, hogy valamennyiük mintavétele negatív eredménnyel zárult, ezért nem kellett elkülönítőt kialakítani a fertőzöttek részére.

Rákérdeztünk, hogy a sportcsarnok melletti ruhagyűjtőben a pandémia idején is fogadják-e a társadalom peremén élőknek szánt ruházatot. Ha tavasszal elkezdődik a stadion újjáépítése, akkor újabb helyszínen nyitnak ruhagyűjtőt. Már keresik a célra alkalmas helyet. Szerdánként és szombatonként szokták átvenni a ruhaadományokat. A tervezett költözés miatt azonban jelenleg már nem gyarapítják a meglevő készletet, úgyis elegendő téli ruházattal rendelkeznek.

Kollár Zoltán vállalkozó irányításával, az egyházak és vendéglők bevonásával telente melegételt szoktak osztani az éhezőknek. Bár a járvány miatt a vállalkozók bevétele is alaposan csökkent, többen a nehéz időszakban is vállalják a jótékonykodást.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2020/48. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »