Hajlandó a tűzszünetről egyeztetni a Hamász, de közvetítőkön keresztül

A Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet szerdán kijelentette, hogy közvetítőkön keresztül folytatja a tárgyalásokat Izraellel, amíg meg nem köttetik a tűzszüneti megállapodás – írja az MTI.

Az iszlamista szervezet állítása szerint kellő "rugalmasságot" tanúsít az egyezség megkötéséért, amelyhez "véget kell vetni az agressziónak" a Gázai övezetben, ám a Hamász azzal vádolta meg Izraelt, hogy akadályokat gördít a megállapodás útjába.

Az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom képviselői Kairóban tárgyalnak a Hamásszal a lehetséges tűzszünetről. Izrael közvetlenül nem vesz részt a megbeszéléseken.

Hírdetés

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a többi között követeli, hogy az iszlamista szervezet hozza nyilvánosságra a Gázai övezetben fogvatartott és még életben lévő túszok nevét. A Hamász azt állítja, hogy az izraeli támadások miatt jelenleg nem tudja megmondani, hogy ki van még életben azok közül, akiket elhurcoltak.

A Hamász és más militáns csoportok tavaly október 7-én meglepetésszerű támadást hajtottak végre Izrael ellen, körülbelül 1200 embert megöltek és mintegy háromezret megsebesítettek, továbbá legalább 240 embert elraboltak, akik közül többeket novemberben szabadon engedtek.

(Címlapkép: Izraeli önjáró löveg a Gázai övezetben lévő palesztin célpontra tüzel a határ térségéből, Dél-Izraelből 2023. december 27-én. MTI/EPA/Atef Szafadi)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »