Hadsereg: Világszínvonalú fegyverek hozzáértők kezében Szomódon

Hadsereg: Világszínvonalú fegyverek hozzáértők kezében Szomódon

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében beszerzett korszerű kézi lőfegyverekkel hajtottak végre kiképzést a tatai dandár 1. Lövészzászlóalj katonái december 10-13. között a szomódi lőtéren. A program egyik kiemelt területe a katona egyéni fegyverzete, felszerelése, ennek keretében állnak rendszerbe a nagy múltú cseh CZ gyár fegyverei a Magyar Honvédség alakulatainál.

20191216_bren (4)

Történelmi pillanatokat élhettek át a tatai lövészek; december közepén ugyanis első alkalommal hajtottak végre lövészetet az 5,56 milliméteres CZ BREN-2 gépkarabéllyal és a 9 milliméteres CZ P09 pisztollyal az MH 25. Klapka György Lövészdandár helyőrségi lőtérén.

20191216_bren (9)

Az éleslövészetet komoly elméleti technikai kiképzés előzte meg, mivel az új fegyverek generációs ugrást jelentenek az eddig alkalmazott fegyverekhez képest. A jelenleg rendszerben lévő, robusztus, szinte elnyűhetetlen Kalasnyikov rendszerű fegyverek még egy másik korban születtek.

20191216_bren (11)

Hírdetés

Mára a gépkarabélyoknál alapkövetelmény a felhasználóbarát, kétkezes (jobb és balkezeseknek is megfelelő) kivitel, valamint a szereléksíneken elhelyezhető kiegészítő felszerelések (optikai irányzék, lámpa, infra és lézeres célmegjelölő). Az új fegyver ebben a tekintetben is hibátlan. További újdonság, hogy a fegyver az 5,56mm-es NATO-szabvány tölténnyel működik.

20191216_bren (14)

A decemberi kiképzés tapasztalatai alapján a fegyverek kezelése során a legnagyobb kihívás, hogy az eddigi, az AK rendszerű fegyverekre besulykolt mozdulatokat részben el kell felejteni, és az évek, évtizedek végrehajtási automatizmusát az új fegyvereken ismét el kell érni. A magas szintű kiképzés azonban a lövészkatonák lelkesedésével és a feladathoz való hozzáállásával karöltve garantálta a sikert a szomódi éleslövészeten.

20191216_bren (13)

Az új lövészfegyverek rendszerbeállítása azonban nem fejeződött be; a következő évben már az új karabélyok és pisztolyok mellett a Carl Gustaf M4 rendszerek hangja is hallatszani fog a szomódi lőtéren.

Kép: Petrovics Renáta 

dr. Fekets Zoltán alezredes


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »