Haditudósítás a török agresszióról

Haditudósítás a török agresszióról

A török hadsereg kurd célpontokat vett tűz alá Azaz város közelében, Északnyugat-Szíriában, közöttük egy légi bázist, amit nemrég foglaltak el az “iszlamista lázadóktól” egy nagy erejű támadásban. Szíriai katonák állásait is találat érte a határ közelében, közölték média jelentések.

Az Anatólia hírügynökség jelentette, hogy a török fegyveres erők a szíriai kormányerők állását találták el szombaton, hozzátéve, hogy a lövések válaszok voltak egy tüzérségi csapásra, amelyek egy török katonai őrhelyet értek Törökország Hatay régiójában.

A török tüzérség újra a szíriai kormányerőket támadta szombaton késő este, idézett a RIA Novosti orosz hírügynökség egy szíriai katonai forrást. A támadás Deir Dzsamal települést érte Aleppo tartomány északi területén.

Eközben a török tüzérségi csapások majdnem megszakítás nélkül három órán keresztül érték a kurd erők állásait, közölte egy kurd forrás az RT orosz hírtelevízióval, hozzátéve, hogy a török haderő aknavetőket és sorozatvető rakétákat használ a határ török oldaláról, nem messze Azaz várostól, Aleppo tartományban.

A tüzérségi csapások célpontja a Menagh Katonai Repülőtér volt és a közeli Maranaz falu, ahol “sok polgári személy sebesült meg”, közölte Barzan Iso helyi újságíró az RT orosz hírtelevízióval. Hozzátette, hogy a kurd csapatok és a szövetségeseik, a “Kurd Demokratikus Erők” csütörtökön foglalták el a légibázist.

Iso szerint a Menagh bázist korábban a Harakat Ahrar Al-Sham nevű “iszlamista lázadó” (inkább vahabita terrorista) csoport ellenőrizte, amely 2013 augusztusában szállta meg. Az újságíró ezenkívül elmondta, hogy az Ahrar Al-Sham fegyvereseit a bázison Al-Nuszra (Al-Kaida) terroristák és néhány más Törökországból érkezett szélsőséges csoport támogatta.

Az Ahrar Al-Sham egy fegyveres csoport, ami tizenéveseket képzett ki terrorcselekmények végrehajtására Damaszkusz, Homsz és Lattakia tartományokban, szíriai ellenzéki csoportok által az Orosz Honvédelmi Minisztériumnak átnyújtott adatok szerint.

Az Ahrar Al-Sham, amely januártól fokozta a szíriai kormányerők elleni támadásokat, “komoly erősítéseket kapott Törökországból”, mondta Maria Zaharova, Orosz Külügyminisztérium szóvivője január 21-én egy moszkvai sajtótájékoztatón.

Egy török kormányzati forrás megerősítette a Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában, hogy a török fegyveres erők kurd milicisták állásait lőtték Azaz város közelében szombaton.

“A Török Fegyveres Erők tüzérségi lövedékeket lőttek ki a PYD állásaira Azaz térségében”, közölte a forrás, utalva a szíriai Kurd Demokratikus Unió Pártjára (PYD), amelyet Ankara terrorista csoportnak tart.

Egy török biztonsági tisztségviselő elmondta a Reuters-nek, hogy a kurdokra mért tüzérségi csapások válaszok voltak egy török határmenti katonai őrhely elleni támadásra, amit a törökök a PYD-nek és a damaszkuszi kormányhoz hű csapatoknak tulajdonítanak, amire a török hadviselési szabályok szerint válaszcsapást kellett mérni.

A török miniszterelnök szintén megerősítette, hogy az ország haderői lőtték a szíriai kurdokat.

Hírdetés

A YPG azonnal vissza fog vonulni Azazból és a környékéről, nem közelíti meg újra.” – mondta a török miniszterelnök hozzátéve, hogy Törökország “meg fogja torolni (a YPG ) minden lépését.” Jelentette a Reuters.

Kurd tisztségviselők megerősítették a Reuters-nek, hogy tüzérségi csapás érte a Menagh légi támaszpontot, délre Azaz várostól.

A tisztségviselő szerint a bázista a Dzsasih Al-Thuwar arab milícia foglalta el, amelyik a PYD (Kurd Demokratikus Unió Párt) szövetségese és a “Szíriai Demokratikus Erőknek” nevezett szövetség egyik tagja.

A szíriai kurdok aktívan részt vesznek az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet elleni harcban és jelenleg a “néhány legsikeresebb” erő részeként írják le őket azok közül, amelyek az ISIS terroristák ellen küzdenek Szíriában, mondta John Kirby az USA Külügyminiszériumának szóvivője az AFP hírügynökség kérdésére válaszolva.

Korábban az USA szintén egy “fontos partnernek” nevezte a szíriai kurd PYD-t az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) elleni harcban, hozzátéve, hogy az USA “folytatni fogja” a kurd harcosok támogatását.

A szíriai kurdok elleni török tüzérségi támadás csak néhány nappal azután következett, hogy Münchenben a Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport (ISSG) ülésén bemutattak egy tervet, amely az ellenségeskedések befejezését irányozta elő, a konferencián Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, John Kerry amerikai külügyminiszter és Staffan de Mistura, az ENSZ különmegbízottja vett részt.

“Támadni fogjuk a kurd PYD-t” mondta a török külügyminiszter.

Korábban szombaton, a török miniszterelnök, Ahmed Davutoglu katonai akcióval fenyegette meg a szíriai kurdokat, közölve, hogy Törökország erővel fog leszámolni a szíriai Kurd Népi Védelmi Bizottságokkal (YPG), ha szükségesnek ítéli ezt a lépést.

“Ahogy elmondtam, a kapcsolat a YPG és a törvényen kívüli Kurdisztáni Munkáspárt, a PKK között nyilvánvaló.” – közölte Davutoglu február 10-én, ahogy a Hurriyet Daily újság idézte.

A PKK és a PYD vezetőségének összetétele és ideológiája ugyanaz.” – érvelt egy televíziós beszédében, a kelet-törökországi Erzincan városban szombaton, közölte az AFP hírügynökség.

Davutoglu szintén elmondta, hogy ha Törökországot veszély fenyegeti “csapást mérünk a PYD-re, úgy mint Qandil városban tettük”, utalva a PKK fegyveresei és a kurd lakosság elleni török bombázásokra, amely Qandilban, Észak-Irakban történt, a hegyvidéki kurd erősség ellen, jelentette Daily Sabah újság.

Törökország a törvényenkívülinek nyilvánított Kurdisztáni Munkáspárt részének tekinti a szíriai Kurd Demokratikus Unió Pártot (PYD) és a katonai szárnyát a Népi Védelmi Biztottságokat (YPG), a PKK évtizedek óta fegyveresen harcol a török hatóságok ellen, autonómiát követelve a törökországi kurdoknak.

A legújabb fejlemények azután következtek, amikor Törökország folytatta a kurdok elleni harcot az ország délkeleti területén. Ankara 2015 júliusában katonai műveleteket indított a törvényenkívülinek nyilvánított Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) felkelői ellen, felmondva a 2013-ban aláírt tűzszüneti egyezményt.

A török vezérkar állítása szerint, fegyveres erőik a PKK 700 fegyveresével végeztek az offenzíva során a délkeleti Cizre és Sur körzetében. Eközben az Amnesty International jelentette, hogy legalább 150 civil, közöttük nők és gyerekek haltak meg a török katonai műveletekben, hozzátéve, hogy 200 ezer polgári személy élete van veszélyben.

A török “Human Rights Foundation/Emberi Jogi Alapítvány” szerint legalább 198 civilt, közöttük 39 gyereket gyilkoltak meg a térségben 2015 augusztusa óta.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »