Hadi helyzet Szíriában – Oroszország újabb csapatokat és hadfelszerelést telepít Észak-Szíriába

Hadi helyzet Szíriában – Oroszország újabb csapatokat és hadfelszerelést telepít Észak-Szíriába

Az Orosz Katonai Rendészet további 276 fő katonát és 33 darab haditechnikai eszközt fog Szíriába telepíteni, jelentették orosz állami médiaforrások. Ezek a csapatok nagy valószínűséggel a szíriai-török határ mentén fognak részt venni biztonsági műveletekben, keletre az Eufrátesz-folyótól.

A Kobani (Ajn Al-Arab) városba vezényelt erőin kívül az Orosz Katonai Rendészet már elkezdte a járőrszolgálat végrehajtását Al-Kamishli város közelében.

Október 24-én Szergej Verisin, orosz külügyminiszter-helyettes bejelentette, hogy a szíriai kurd milíciák hozzáfogtak a kivonuláshoz a határ menti térségből.

Mindazonáltal a tűzszünet hatályba léptetése nem telik bonyodalmak nélkül. Október 24-én délután a Szíriai Arab Hadsereg török támogatású dzsihádista fegyveresek támadását verte vissza Al-Kozleja és Tell Al-Laban falvak közelében Al-Haszakah tartomány északi részén. Szintén összecsapások voltak az úgynevezett “Szíriai Demokratikus Erők” (SDF) és a török támogatású vahhabita militánsok között Asszadijah, Mishrafa és Manadzsir falvak közelében.

Hírdetés

Törökpárti források szerint ezekre a támadásokra a kurd milíciák által elkövetett tűzszünet megsértésekre válaszul került sor. A török védelmi minisztérium nyilvánosságra hozta, hogy 5 fő török katona sebesült meg október 24.-én a szíriai Al-Haszakah tartományban a kurd milíciák által végrehajtott támadásokban. Habár a hivatalos török álláspont szerint a csapataik nem sértik meg a tűzszüneti megállapodást.

Az SDF vezetői készek rá, hogy megvitassák a Szíriai Fegyveres Erőkhöz történő csatlakozás kérdését, amikor létrejön egy politikai rendezés a háború dúlta országban, közölte Musztafa Bali a kurd vezetésű szervezet szóvivője az orosz médiának. Bali szerint “minden pártnak el kell fogadni, hogy politikai válság van, amit politikai eszközökkel kell megoldani.” Ez a szóhasználat nagyon különböző az ultimátumok nyelvétől, amivel az SDF vezetői éltek, amíg az USA erői jelen voltak Észak-Szíriában. A változás a kurd vezetők álláspontjában arra utal, hogy a gyakorlatban elérhető a politikai rendezés.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg, South Front

Sharing is caring!


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »