Hadi helyzet Szíriában – Megszálló militánsok súlyos személyi veszteségeket szenvedtek Észak-Hamaban

Hadi helyzet Szíriában – Megszálló militánsok súlyos személyi veszteségeket szenvedtek Észak-Hamaban

Június 6. óta heves összecsapások zajlanak Hama tartomány északi részén, amikor a Hajat Tahrir Al-Sham terrorista koalíció, a Dzsaish Al-Izza terroszervezet, a török támogatást élvező úgynevezett Nemzeti Felszabadító Front és szövetségeseik támadást indítottak a Szíriai Arab Hadsereg ottani állásai ellen.

Kezdetben vahhabita militánsok elfoglaltak számos pontot, közöttük Dzsibin és Tal Meleh falvakat, azonban a Szíriai Arab Hadsereg egységei újracsoportosították erőiket és ellentámadást indítottak, hogy megállítsák a militáns csoportok újabb előretörését. Szíriai kormánypárti források szerint a mostanáig telepített szíriai erők, az 5. Támadó Hadtest, a 3. Páncélos Hadosztály és a 7. Páncélos Hadosztály, valamint a Szíriai Légierő és az Orosz Légierő támogatása hatásos szerepet játszott ebben az ellentámadásban.

Az úgynevezett “ellenzéki” Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (SOHR) londoni szervezet szerint legalább 102 dzsihádista fegyveres és 126 szíriai katona halt meg az összecsapásokban. Mindkét számadat túl van becsülve. Mindazonáltal, ha részben igazak is, mindeddig a mostani harcok az elmúlt hónapokban a legintenzívebbek az említett térségben.

Június 9-én a török támogatású dzsihádista szervezetek szövetsége, a Nemzeti Felszabadító Front (NFL) és az Al-Kaidához tartozó militáns csoportok koalíciója, az úgynevezett “Wa Harid Al-Muminin” megtámadta a Szíriai Arab Hadsereg állásait a török határ közelében, Lattakia tartomány északi részén. Egy szíriai katonai forrás közölte a South Front katonapolitikai honlap szerkesztőségével, hogy a támadást, amely tegnap hajnalban kezdődött, török területről indították. A forrás szerint nehéz gépfegyverekkel felszerelt gépjárművek fedezték a határvonalon mozgó militánsokat. Dél–Törökország felől szintén rakéta sorozatokat lőttek ki szíriai földre.

A “Nemzeti Felszabadító Fronthoz” (NFL) és a “Wa Harid Al-Muminin” vahhabita terrorista szövetséghez közeli források azt állították, hogy 50 szíriai katona meghalt a támadásaik során. Mindazonáltal, ezeket a számokat nem erősítették meg fénykép és videó felvételekkel sem.

Hírdetés

A Nemzeti Felszabadító Front (NLF) nevű szövetséget tavaly augusztusban alakították meg török támogatást élvező fegyveres csoportok, az ankarai vezetés közvetlen nyomására. A “Wa Harid Al-Muminin” nevű koalíciót ugyanekkor alakították meg az Al-Kaida terrorhálózathoz kapcsolódó militáns csoportok, mint a Dzsamat Anszar Al-Iszlam, a Horasz Al-Din, a Dzsabhat Anszar Al-Iszlam és az Anszar Al-Tauhid.

Eközben vahhabita militánsok újra elkezdtek vállról indítható légvédelmi rakétákat (MANPAD eszközöket) alkalmazni a Szíriai Arab Hadsereg műveleteit támogató katonai repülőgépek ellen.

Június 7-én egy szíriai vadászbombázó kapott légvédelmi rakéta találatot az észak-hamai hadszíntéren. Egy szíriai katonai forrás azt közölte a South Front katonapolitikai honlap szerkesztőségével, hogy egy szíriai SZU-22M4 vadászbombázó kapott rakéta találatot, azonban a megrongálódott repülőgép le tudott szállni egy meg nem nevezett Homsz tartományi légi bázison. A pilóta életben maradt.

Június 8-án a Hajat Tahrir Al-Sham terrorista koalíció (az Al-Kaida hivatalos szíriai frakciója) médiafelületei azt állították, hogy a Szíriai Légierő egy L-39 Albatrosz könnyű harci-gyakorló gépét célba vették egy meg nem nevezett légvédelmi fegyverek, miközben bevetésen volt Idleb tartomány területe felett. Habár szíriai kormánypárti források tagadták ezeket az állításokat.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »