Hadi helyzet Szíriában – Az amerikai csapatok kivonultak az egyik bázisukról

Hadi helyzet Szíriában – Az amerikai csapatok kivonultak az egyik bázisukról

A helyzet tovább változik az észak-szíriai Manbedzs város körül. A Szíriai Honvédelmi Minisztérium hivatalos nyilatkozata ellenére úgy tűnik, hogy a szíriai kormánycsapatok nem nyomultak be magába a városba. A kormányerők jelenleg a várostól nyugatra és északra helyezkednek el. A Szíriai Arab Hadsereg szintén további erősítést küldött a térségbe, hogy növelje a jelenlétét a térségben.

Eközben Törökország is több és több haditechnikai eszközt csoportosított át a Szíriával közös határára. Ha nem lesz politikai megoldás a szíriai-iráni-orosz szövetség, a szíriai kurd YPG és Törökország között folyó egyeztetéseken, akkor a helyzet eszkalálódhat a térségben.

Rangidős török és orosz tisztségviselők folytattak tárgyalásokat Moszkvában december 29-én. A felek megvitatták a terrorizmus elleni fellépés témáit, az amerikai csapatok kivonását és a politikai rendezés lehetőségét Szíriában. Cavasoglu török külügyminiszter elmondta, hogy mindét fél egyet értett Szíria „területi integritásának és politikai egységnek” megvédésében. Habár Manbedzs város helyzetéről nem adtak ki közös nyilatkozatot.

Hírdetés

Al-Szafa térségében a Szíriai Arab Hadsereg egyik rajtaütése során három ISIS terroristával végzett. Az akció egy kiterjedtebb művelet része, aminek a célja a térségben még mindig bujkáló ISIS tagok likvidálása.

December 29-én sajtójelentések bukkantak fel arról, hogy az USA fegyveres erői kivonták csapataikat egy katonai létesítményből Malikije város közelében, Al-Haszakah tartomány északkeleti részén. Hummer terepjárók, tehergépkocsik és 50 amerikai katona távozott Irakba.

Orientalista.hu- Szíriai Arab Hadsereg, Forrás: SouthFront.org


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »