Hadi helyzet Szíriában – A Szíriai Arab Hadsereg bevonul Kobaniba és Al-Rakkaba

Hadi helyzet Szíriában – A Szíriai Arab Hadsereg bevonul Kobaniba és Al-Rakkaba

A Szíriai Arab Hadsereg egységei 2014 óta első alkalommal 2019. október 16-án a bevonultak Al-Rakka városába. A kurd vezetésű “Szíriai Demokratikus Erők” (SDF) uralták a várost 2017 óta, amikor az Egyesült Államok segítségével elfoglalták az ISIS terrorszervezet fegyvereseitől. A jelentések szerint a Szíriai Arab Hadsereg számos megfigyelő pontot létesített a térségben és folytatja az SDF uralta területek történő bevonulást.

Szíriai kormánypárti források szerint a Szíriai Arab Fegyveres Erők felkészültek az Al-Omar olajmező visszavételére Deir Ezzor tartomány keleti részén. Egy nappal korábban, október 15-én a Szíriai Arab Hadsereg és az Orosz Katonai Rendészet alegységei elkezdték a járőrözést a török támogatású dzsihádista csoportok és a kurd többségű SDF milíciái közötti arcvonalon Manbedzs város közelében.

Október 16-án az USA vezette koalíció csapatai visszavonultak a Kharab Ashk katonai bázisról, ahol több tucat amerikai és francia(!) katona állomásozott. Az USA vezette erők felgyújtották a bázist annak érdekében, hogy megsemmisítsék a hadfelszerelést, amit már képtelenek voltak elszállítani.

A Török Hadsereg és a török támogatású vahhabita militáns csoportok folytatják a kurd vezetésű SDF milíciák állásai elleni támadásukat. A törökök szponzorálta militánsok 13 falut foglaltak el nyugatra Tell Abiadtól és újra megpróbálták elfoglalni Rasz Al-Ajn települést. SDF közeli források szerint 49 fő török párti vahhabita militáns halt meg a kurd vezetésű “Szíriai Demokratikus Erők” ellentámadása során a városban. Az SDF milíciái amerikai eredetű hadfelszerelést használtak, Török párti militánsok egy kurdok használta Humvee páncélozott terepjárót zsákmányoltak a város közelében.

Hírdetés

Jelentések érkeztek arról, hogy a szíriai Kurd Népi Védelmi Bizottságok (aliasz SDF) és a Szíriai Arab Hadsereg közösen foglalták vissza Al-Ahras, Al-Rihanijah és Manadzsir településeket a megszálló török csapatoktól és dzsihádista szövetségeseiktől délre Rasz Al-Ajn várostól (Kobanitól). Mindazonáltal ez csak egy harcászati jelentőségű esemény volt, amikor a szíriai csapatok és a kurd milíciák csak török zsoldban álló militáns csoportokkal kerültek szembe. Nem valószínű, hogy a szíriai kormánycsapatok és az SDF milíciái egy nagyobb közös hadműveletbe kezdenének a megszálló Török Hadsereg állásai ellen. Ennek a fő oka, hogy nagymértékű eszkalációhoz vezetne a térségben, vagy akár egy nyílt háborús összecsapáshoz Szíria és Törökország között.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg,  SouthFront.org

 

Sharing is caring!


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »