Hadi helyzet Szíriában

Hadi helyzet Szíriában

Április 20-án egy nagy áttörés szemtanúi voltunk, amikor a szíriai kormányerők, a Szíriai Arab Hadsereg Tigris Alakulataival és az 5. Hadtesttel az élen, elfoglalták a stratégiai helyzetű, ellenséges megszállás alatt levő Tajbat Al-Imam várost.

A kormánycsapatok intenzív tüzérségi csapások és légi támadások után délkeleti irányból nyomultak be a városba és nyolc órás harcot követően kiszorították a Hajat Tahrir Al-Sham (Al-Kaida vezetésű) terrorista koalíció fegyvereseit és egyéb dzsihádista frakciókat. Az úgynevezett “ellenzéki erők” visszavonulása után, dzsihádista média források ellentmondó jelentéseket tettek közzé, hogy 80 főnél több szíriai katona meghalt a harcokban. Mindazonáltal igazolt adatok nélkül, ez a vágyálmok kategóriájába tartozik. Ehelyett a “Dzsaish Al-Izza” (egy az Al-Kaidával szövetséges, “mérsékelt”) vahhabita terrorista frakció két vezére halt meg igazoltan tüzérségi csapások következtében: “Szaher Szaleh” és “Muhammad Dzsallad”.

A Hajat Tahrir Al-Sham (Al-Kaida vezetésű) terrorista szövetség, az egy ideig vele rivalizáló és az öböl-menti országok támogatását élvező Harakat Ahrar Al-Sham és a Dzsaish Al-Izza (az USA által fegyverekkel támogatott) dzsihádista terrorszervezetek nagy létszámú erősítést küldtek a térségbe és nagy erejű ellentámadásba kezdtek. A harcok egész éjjel tartottak a városban. Április 21-én reggelre a Tigris Alakulatok és az 5. Hadtest a jelentések szerint átvette a kezdeményezést és újra kizavarta a vahhabita terroristákat a városból.

Április 20-án a kormányerők szintén támadást kíséreltek meg Hilfajaban és Al-Tarabiában, azonban a rohamukat az ellenség visszaverte. Azóta a Hilfajat és a közeli térséget megszállva tartó vahhabita terroristák állásait a hadsereg tüzérsége kíméletlen módon pusztítja.

Hírdetés

A Szíriai Légierő a terroristák fegyverraktárait bombázta Hama tartományban:

Amennyiben a kormányerők teljesen biztosították Tajbat Al-Imamot, akkor a vahhabita militánsok városon kívüli védelmi vonala is gyorsan összeomlik és Hilfaja lesz a hadműveletek következő elsődleges célpontja.

A Szíriai Arab Hadsereg 5. Hadtest Parancsnoksága a jelentések szerint új vezetési pontba települt Hama tartomány északi részén. A hadsereg ezen magasabb egységének törzse jelenleg azon dolgozik, hogy növelje hadtest állományába felvett önkéntesek számát annak érdekében, hogy kiterjesszék a hadműveleteiket Szíriában. Az 5. Hadtest alárendeltségébe tartozó egységparancsnokok kijelentették, hogy a Szíriai Arab Hadsereg jelenlegi célja, hogy felszabadítsa Hama tartomány egész területét a Hajat Tahrir Al-Sham (Al-Kaida) és szövetségeseinek megszállása alól, valamint a Szalamijahtól keletre lévő körzetet az ISIS terrorszervezet uralma alól.

Egy orosz katonai tanácsadó meghalt a vahhabita fegyveresek elleni harcban a szíriai kormányerők egyik támaszpontján, közölte az Orosz Honvédelmi Minisztérium nyilatkozatában április 20-án. A minisztérium szerint Szergej Bordov őrnagy szíriai katonákat kiképző más orosz katonai tanácsadókkal a bázison volt, amikor a vahhabita terroristák támadtak. Bordov őrnagy segített megszervezni a védelemet és szíriai katonákat vezetett harcba. Az nem ismert, hogy Szíria melyik részén történt az incidens.

Ezek az erők valószínűleg arra is törekedni fognak, hogy legyőzzék a úgynevezett “Al-Khalid Hadsereget”, amely az ISIS terrorszervezetet képviseli Daraa tartomány nyugati szegletében. A többi dzsihádista FSA frakció, amelyek részt vesznek az offenzívában: az “Al-Ashaer Hadsereg”, “Usszud Al-Shaktiah Hadsereg” és a “Maghawir Al-Thawra Hadsereg” nevet viselik. Korábbi média jelentések arról szóltak, hogy az USA csapatokat és hadfelszerelést von össze a szíriai-jordániai határon.


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »