Hadházy kitart a kegyeletsértő videó mellett – a baloldal hallgat

Hadházy kitart a kegyeletsértő videó mellett – a baloldal hallgat

A Mandiner.hu magát Hadházyt kereste meg, aki ki is fejtette a véleményét a történtekről.

Hallgatnak az ellenzéki pártok Hadházy Ákos kegyeletsértő videójáról, amellyel a kormányzati járványkezelést akarta támadni. A Maninder.hu megkereste a képviselő szövetségeseit, egyelőre válaszra sem méltatták őket. Hadházy szűkszavúan ugyan, de reagált. Az ügyben nyomozás indult – olvasható a Mandiner.hu oldalán.

„A kegyeletsértést egyértelműen az a személy követte el, aki a felvételt készítette, és politikai hisztériakeltésre használta fel.” „Hadházynak sikerült a baloldali önkormányzatba belerúgni, mert azt sem tudta, kinek a kezelésében van a halottasház. Ez már tényleg vicces, hogy a kormányra kente a balhét.”

„Sajnálom azokat az embereket, akik ilyen embernek, mint a Hadházy Ákos felülnek.”

Ilyen és ehhez hasonló kommentek lepték el a szentendrei önkormányzat Facebook-oldalát, ahol Fülöp Zsolt polgármester és kollégái helyszíni szemléjéről számoltak be minap az illetékesek.

A Mandiner.hu korábban megírta, hogy a független parlamenti képviselő a közösségi médiában tett közzé egy videót, amelyen állítása szerint az látszik, hogy a szentendrei halottasházban egyszerűen nem férnek el a holttestek: „Megdöbbentő és kegyeletsértő módon a koporsókra nem tették rá a fedelet, hiszen akkor a plafonig érnének az elhunytak. […] A késői, kaotikus és dilettáns járványvédelem, az eleve hiányos kapacitású egészségügy és a valóságot kozmetikázó propaganda együttesen még a hivatalos adatok szerint is Európa egyik legsúlyosabb járványhelyzetét okozta Magyarországon.”

Vagyis a korábban a kórházi ellátást is vegzáló Hadházy Ákos kifejezetten a kormányzati intézkedések és a járványügyi védekezés állítólagos hiányosságait kívánta érzékeltetni a felvétellel. Csakhogy Tarnai Richárd kormánymegbízott hamarosan egyértelművé tette: a videón szereplő elhunytak között egy „covidos” sem volt, illetve a kegyeleti jogokért éppen az az önkormányzat felelős, amelynek vezetése egy politikai oldalon áll Hadházyval. Hozzátette, hogy a temetőkről és a temetkezésről szóló jogszabály szerint a temető tulajdonosának, ez esetben a szentendrei önkormányzatnak, illetve az azt képviselő polgármesternek a feladata a temető kegyeleti rendjének a biztosítása. Ugyanakkor ízléstelennek tartja, hogy Hadházy Ákos „halottkampánnyal” próbál politikai haszonra szert tenni.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint „itt már nincsenek határok, csak végtelen gátlástalanság, amely nem tisztel sem élőt, sem holtat, sem emberi méltóságot”.

Hírdetés

Az önkormányzat múlt pénteken tartott helyszíni szemlét. A közlemény szerint a bejárás részvevőit nem az a kép fogadta, ami a több nappal ezelőtt feltöltött videón látható. Mint írták, a népegészségügyi hivatal képviselője a nyilvántartás alapján megállapította, hogy az ott lévő elhunytak egyike sem Covid-betegségben halt meg. Megérkeztek a Szentendrei Rendőrkapitányság munkatársai is, akik azt vizsgálják, történt-e bűncselekmény.

Az ügyben végül nyomozás indult rémhírterjesztés és félelemkeltés gyanújával az egyelőre ismeretlen készítő ellen.

Hogy ki készítette a felvételt, azt magától Hadházytól próbálta megtudni a Mandiner.hu – hiába. Megkeresésükre az alábbi választ adta, amit kérésére változtatás nélkül, szó szerint közöltek: „A videóról az elmúlt napok poszjaiban (az eredetiben es az azt kovetokben) mindent leirtam, amit fontosnak tartottam megosztani a nyilvánossággal. A felvétel hitelességéről meggyőződtem és majdnem annyira megrázott, mint a kórházakból kapott felvételek.” Egyik posztjában például azt írta, hogy a mondanivalója lényege nem az, hogy „SZENTENDRÉN mi történt, hanem az, hogy NAGYON SOK HELYEN ilyen tragikus állapotok vannak a rendkívül sok halott miatt”.

Van, akinek semmi sem szent… Fotó: MTI

A lap megkereste a független, volt LMP-s képviselő szövetségeseit, így a Momentumot, az MSZP-t, a DK-t, a Jobbikot, az LMP-t és a Párbeszédet is, mit szólnak a politikai célzatú kegyeletsértő tévedéshez. Azt szerették volna megtudni, ezek után támogatnák-e, hogy Hadházy is része legyen az ellenzéki összefogásnak, továbbá, hogy szerintük bocsánatot kellene-e kérnie Hadházy Ákosnak a történtek miatt, esetleg le kellene-e mondania képviselői mandátumáról.

A válaszokat napok óta várják, ha megérkeznek, azokról is beszámolunk. Ugyanezeket megkérdezték (egyelőre hiába) Szél Bernadett-től is, aki nagyjából egy időben hagyta ott az LMP-t Hadházy Ákossal, s azóta vele együtt a Momentumhoz közeledik.

Mindenesetre a pártok az elmúlt napokban nyilvánosan nem támadták, nem kifogásolták a videó ügyét, így feltételezhető, konkrét kifogásuk nincs Hadházy eljárásával kapcsolatban.

Ugyancsak megkeresték a szentendrei polgármestert, akitől egyebek mellett arról próbáltak tudakozódni, hogy egyeztetett-e Hadházyval az „akcióról”. Egyelőre az ellenzéki összefogás színeiben városvezetői mandátumot szerzett Fülöp Zsolt sem válaszolt.

Az eredeti cikk ITT érhető el.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »