Háborús bűnös bukkant fel Mészáros Lőrinc környékén

Bár végül egy Dubajban tartózkodó üzletember társult Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterrel, kezdetben egy háborús bűnök miatt elítélt politikus is sürgölődött körülötte.

Branimir Glavas közvetíthetett Mészáros Lőrincnek, hogy bevásárolja magát az eszéki focicsapatba – írta a Magyar Narancs Online. A horvátországi település városi tanácsa egy hete szavazta meg, hogy eladják a futballcsapatban szerzett részesedésüket Mészárosnak. A felcsúti polgármester a Mészáros és Mészáros Kft.-n keresztül vette meg az NK Osijek 46,6 százalékát. Ezen felül 44-46 százalékot az eszéki Ivan Mestroviccsal közösen szerezhet majd meg: megkaparinthatják egy csődeljárás előtt álló városi bank és egy városi cég részesedését is. A maradék tíz százalékot magánszemélyek birtokolják. November végén már beszámoltunk róla, hogy a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia nyilvános ajánlatot tehetett a részvényekre.

Kétmillió eurója van rá

Az önkormányzat tulajdonrészéért százezer kunát, tehát nagyjából négymillió forintot adott a polgármester. Az NK Osijeknek jelenleg hétmillió kunás adósságállománya van, 2017-ben pedig még 18 millió kunát kell fizetnie az adósságok rendezésére. A polgármester banki igazolással bizonyította, hogy a Mészáros és Mészáros Kft.-nek van nagyjából kétmillió eurója arra, hogy a felmerülő költségeket finanszírozza.

Hírdetés

A január 19-ei ülésen az eszéki képviselők megvitatták az eladást: volt, aki nem látta jó ötletnek a klubtól való megválást, de az azt fenyegető megszűnés miatt végül az üzlet nyélbe ütése mellett döntöttek. Ivan Vrkic polgármester a városi ülés végén köszönetet mondott Branimir Glavasnak, akinek szerinte a vevő köszönhető. A Magyar Narancs Online kérdésére viszont már arról beszélt, nem tudja, ki ajánlotta Mészárost.

Szerbek meggyilkolására szólított fel

Glavas a délszláv háborúban irányította Eszék védelmét, később pedig háborús bűnökkel vádolták meg Horvátországban. Félkatonai alakulatot szervezett 1991-ben, majd parancsot adott szerbek elrablására, megkínzására, illetve meggyilkolására. Boszniában tartóztatták le 2009-ben, majd Horvátországban nyolc évre ítélték a szerb polgári lakosság ellen elkövetett háborús bűnök miatt. Tavaly év elején mégis kiszabadult, mert a horvát alkotmánybíróság jogtechnikai kifogások miatt megsemmisítette az ítéletet. A volt tábornokot egy még folyamatban lévő eljárásban szintén háborús bűnökkel vádolják. Glavas a Magyar Narancs Online szerint jelenleg is tagja a horvát parlamentnek.

Glavas a lapnak arról beszélt, hogy ő Ivan Mestrovicot vitte be a polgármesterhez, Mészárost pedig már utóbbi szervezte be. Mint mondta, először hármasban gondolkoztak a klub megmentésén. Mestrovic abban a City Mailben tulajdonostárs, amelyik a Magyar Posta mellett engedélyt kapott, hogy beszálljon a kis küldemények piacára. Őt a lap Dubajban érte utol, de egyelőre nem válaszolt a kérdésekre.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »