Háborúról és békéről beszélgetett Bogárdi Szabó István és Korzenszky Richárd OSB

Minden háború az ember szívében kezdődik, de minden béke is – mondta Korzenszky Richárd a Fordítva mondom című kötet bemutatóján. Bogárdi Szabó István volt dunamelléki református püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának korábbi lelkészi elnökének új könyve a Kossuth Rádió Lélektől lélekig című műsorában elhangzottak leírt és szerkesztett változata.

A könyvet a református lelkész lánya, Bogárdi Szabó Eszter illusztrálta, Korzenszky Richárd bencés szerzetes írt hozzá előszót, megjelenését pedig a Dunamelléki Református Egyházkerület támogatta. A budapesti Ráday Ház dísztermében és a Bibliamúzeumban december 8-án tartott könyvbemutatón a szerző és a Tihanyi Bencés Apátság volt elöljárója beszélgetett a háborúról és békéről.

Az eseményen Balog Zoltán dunamelléki püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke mondott köszöntőt. Az 1945-ben, egy németországi koncentrációs táborban elhunyt Dietrich Bonhoeffer evangélikus lelkészt idézte, aki szerint „az Egyházban akkor kezdődik el a romlás, amikor nem azt kérdezik, hogy mit mondjunk, hanem azt, hogy hogyan”. Ennek kapcsán kifejtette: elődje és barátja sosem áldozza fel a „mit” kérdését a „hogyanért”. Ez a „mit” Bonhoeffer szerint pedig nem más, mint hogy kicsoda számunkra Jézus Krisztus.

A könyvbemutatón tartott beszélgetésen Fekete Zsuzsa újságíró Bogárdi Szabó Istvánt és Korzenszky Richárdot kérdezte háborúról és békéről.

„Amióta világ a világ, azóta fenyeget a háború” – szögezte le a bencés szerzetes, aki szerint a háborúság a bűnbeesés óta együtt jár az emberi természettel.

Azóta az ember szívében mindig ott van a háború veszélye, amíg nem hajlandó arra, hogy elfogadja a rendet, a rendben a különbözőséget, és amíg azt hiszi, hogy ő az ura mindennek. „Minden háború az ember szívében kezdődik, de minden béke is.”

„Pál apostol a korinthusiakhoz írt második levelében azt írja, hogy Isten Krisztusban megbékítette magát a világgal, ezért azt kéri, hogy béküljünk meg Istennel” – tette hozzá Bogárdi Szabó István, aki szerint

Hírdetés

„Van abban valami csodálatos, hogy Krisztus születésének éjjelén azt éneklik az angyalok, hogy »békesség az embereknek«. Krisztus feltámadása után pedig azzal köszöntik a gyászba belefeledkezett tanítványokat, hogy »béke veletek«. Krisztus születésétől feltámadásáig a béke üzenetét hirdetik.” Ennek ellenére a békétlenség még minket, keresztyéneket is kezdetek óta kísér.

Korzenszky Richárd később arról is szólt, hogy nem az anyagi jóllét és a vagyoni egyenlőség a háború valódi oka. „Hogyha egyenlősdit akarunk a világban, akkor nagy baj van. Ha ki akarom sajátítani az anyagi javakat, akkor ebben a zárt rendszerben, ahol élünk, csak úgy lehet valaki gazdagabb, ha valaki szegényebbé válik.”

A békesség feladat – szögezte le Korzenszky Richárd, aki szerint nincs hiteles kereszténység a béke hirdetése nélkül, de szolidaritás és egymás különbözőségének elfogadása nélkül se. „Ha nem fogadom el a valóságot, amely tőlem függetlenül létezik, nem lesz béke.

– mondta.

– emelte ki Korzenszky Richárd. „Fontos, hogy tartsuk az emberekben a lelket, és ne csak arra biztassuk őket, hogy teremtsenek rendet magukban és maguk körül, hanem arra is, hogy merjék rábízni magunkat Istenre. Ne féljünk és ne keltsünk pánikot! Öltsük magunkra a hit pajzsát!”

Az eseményről szóló teljes beszámoló ITT olvasható.

Forrás: Barna Bálint/Parókia.hu

Fotó: Füle Tamás

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »