Háború küszöbén áll Európa? Orosz-ukrán konfliktus percről-percre

Háború küszöbén áll Európa? Orosz-ukrán konfliktus percről-percre

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn este elismerte önálló országként a két szakadár kelet-ukrajnai régiót a Donyecki (DNR) és a Luhanszki (LNR) Népköztársaságot.  Nem sokkal később orosz katonai konvojok és tankok jelentek meg Kelet-Ukrajnában, amit Moszkva “békefenntartó misszióként” értelmez.  Magyarország és Szlovákia is összehívta a nemzetbiztonsági kabinetet az ukrán válság kapcsán. 

9:15 – Kína önmérsékletre szólította fel mindegyik felet. Ez a gyakorlatban elsősorban Oroszországot és az USA-t jelenti. Vang Ji kínai külügyminiszter szerint a helyzet elfajulása “szorosan összefügg a minszki megállapodások tényleges végrehajtásának késedelmével”. Peking Moszkvával és Washingtonnal is egyeztetéseket folytat az ukrán kérdés kapcsán.

9:28 – Az orosz-ukrán konfliktus okán alaposan megugrott az olajár, jelenleg nyolcéves csúcsra emelkedett, és messze még a vége… Mivel Oroszország volt a tavalyi évben az EU legnagyobb gáz- és kőolaj-beszállítója, az ukrán válság legújabb eseményei beépülnek az árakba. Nem kizárt a 110 dolláros hordónkénti olajár sem.

Ha leállna az Európába menő orosz olajszállítás, az napi 3 millió hordós kiesést jelentene, újabb 10-15 százalékos áremelkedés mellett hordónként.

9:34 – Szijjártó: a diplomáciai megoldásba vetett utolsó utáni reményünket sem szabad feladnunk

A diplomáciai megoldásba vetett utolsó utáni reményünket sem szabad feladnunk – közölte az ukrán válság kapcsán a külgazdasági és külügyminiszter kedden a Facebookon.

Szijjártó Péter azt írta, a hétfő esti fejlemények nyomán most felgyorsult Brüsszelben a szankciós intézkedések előkészítése és folyamatos az egyeztetés a lehetséges lépésekről.

Hírdetés

“Magyarország ebben a kérdésben soha sem törte meg az uniós egységet. Mindezzel párhuzamosan a diplomáciai megoldásba vetett utolsó utáni reményünket sem szabad feladnunk” – fogalmazott a miniszter. (mti)

ELŐZMÉNYEK: 

A szlovák kormányfő összehívta a Biztonsági Tanácsot

Ukrán válság – Benyomultak Kelet-Ukrajnába az oroszok, Szlovákia elítélte Putyin döntését

Az oroszok bevonulnak a szakadár ukrán régiókba. Mit nyer ezzel Moszkva?

Ukrán válság – Zelenszkij: nincs ok a kaotikus cselekvésre, az álmatlan éjszakára

Putyin: A modern Ukrajna a kommunista Oroszország kreálmánya, Kelet-Ukrajna ősi orosz föld

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »