Háború Európában: Zelenszkij mindent követel vissza, a CIA igazgató tárgyalásokat emleget, akcióba lendültek a belarusz partizánok

Háború Európában: Zelenszkij mindent követel vissza, a CIA igazgató tárgyalásokat emleget, akcióba lendültek a belarusz partizánok

Volodimir Zelenszkij vasárnap kijelentette, hogy a Krím visszaszerzésével fogják helyreállítani a békét. Hasonló kijelentések napi szinten hangzanak el kijevi vezetők részéről. Más kérdés, hogy mekkora realitása van egy ilyen elképzelésnek.

Az elmúlt napokban nyugati lapelemzések is felhívták a figyelmet, hogy Ukrajna késő tavasszal tervez ellentámadás a megszállt területek visszaszerzésére, ugyanakkor a valódi cél vélhetően a Krímet a megszállt kelet-ukrajnai terüeltekkel összekötő szárazföldi folyosó visszaszerzésére irányul majd, hogy Ukrajna növelje alkupozícióját. Egyelőre a tárgyalásokra sem orosz sem ukrán részről nem látszik a hajlandóság.

Ráadásul Ukrajna emberanyaga az orosz lehetőségekhez képest erősen korlátozott, márpedig egy ellentámadáshoz lokális túlerőre van szükség, az oroszok pedig beásták magukat a déli fronton.

A CIA-igazgató tárgyalásokat emleget

Jelentős változás a nyugati hivatalos retorikában is, hogy Ukrajna győzelmét elkezdték átértelmezni. William Burns CIA-igazgató egy ABC-newsnak adott, vasárnap megjelent interjúban arról beszélt, hogy

az amerikai kormány azért ad meg minden segítséget Ukrajnának, hogy erősebbek legyenek a harctéren és majd a tárgyalóasztalnál.

Magyarul: most jön az az időszak, amikor mindkét fél maximalizálni akarja harctéri eredményeit, hogy minél jobb pozícióból tárgyalhasson. Ettől persze a világháborús veszély nem fog enyhülni, sőt, fokozódni fog. Európa és az USA is mindent megtesz, hogy jelezze Oroszországnak, bármennyi ideig és bármilyen mértékben hajlandók támogatni Ukrajnát.

Az amerikaiak figyelme ráadásul egyre inkább Kínára terelődik. Amerikai hírszerzési információkra hivatkozva azt állítják, hogy Kína fegyverrel és munícióval szállhat be a háborúba Oroszország oldalán.

Szankciók és pénzügyi támogatások

Közben az Európai Unió a múlt héten elfogadta a 10. szankciós csomagot Oroszország ellen. Ez exportkorlátozásokat és más szankciókat tartalmaz az Oroszország által háborúban használt drónokat forgalmazó személyek és szervezetek ellen.

Hírdetés

A Nyugat igyekszik fenntartani Ukrajna anyagi támogatását is, már a Nemzetközi Valutaalap is beszállna Ukrajna pénzügyi lélegeztetőgépen tartására. Más kérdés, hogy a Nyugat mindezt meddig bírja. Azt ugyanis az amerikai elemzők sem vitatják, hogy elhúzódó háború esetén Washingtonnak nagyon nehéz lesz Oroszország ellen egyben tartani a NATO-t. Az európai országok helyzete ugyanis igen összetett: egyszerre kellene az energiaválságra, az inflációra, a háború gazdasági következményeire, Ukrajna támogatására, felfegyverzésére, saját hadigazdaságának kialakítására és majd Ukrajna újjáépítésére költeni. Ezeket a célokat szavakban felvállalták ugyan, hogy mennyire lesz majd politika akarat ezt teljesíteni, az már más kérdés.

Német-amerikai-lengyel hadgyakorlat Kelet-Európában

Hétfőn Németország bejelentette, hogy Berlin, Washington és Varsó közös hadgyakorlatot fontolhat Lengyelországban. Boris Pistorius német védelmi miniszter közlése szerint a katonai műveletek Ukrajna szomszédságában jelzésértékűek lesznek majd a NATO szövetségesek és Vlagyimir Putyin számára is. 

Pistorius szerint Lengyelországnak, a balti államoknak, Szlovákián és más kelet-európai országoknak látnia kell, hogy Németország, mint a Szövetség legerősebb európai tagállama teljesíti védelmi vállalásait szövetségeseivel szemben.

Az oroszok előrefelé araszolnak

Mindeközben az oroszok Bahmut körüli előrenyomulásról számoltak be. A hétvégén am Wagner-csoport elfoglalta Jahidne falut. Az oroszok azt is közölték, hogy az ukránok felrobbantottak egy gátat Bahmutnál, amivel szerintük az orosz előrenyomulást akarják lassítani.

Az oroszbarát luhanszki “népi milícia” azt közölte, hogy Bahmut körül az olvadás miatt felázott talaj miatt lehetetlenné vált a város utánpótlással való ellátása, mert az orosz erők tűz alatt tartják az aszfaltozott utakat – a többi út a raszputyica miatt nem használható.

Belarusz partizánakció

Vasárnap jelentette az emigrációban lévő fehérorosz ellenzék, hogy “belarusz partizánok” sikeresen akciót hajtottak végre egy fehérorosz katonai reptéren, és elpusztítottak egy orosz felderítő repülőgépet. Állításuk szerint a partizáncsapat épségben elhagyta Fehéroroszország területét. Megjegyezzük, hogy ha a belarusz partizánokról szóló narratívát Fehéroroszország csak alibinek fogja tekinteni egy ukrán támadás leplezésére, akkor nő a háború kiszélesedésének veszélye.

Média

A mainstream sajtóban megjelenő jelentések és cikkek felhangja eltolódott. Az ukrán sikerek helyett inkább arra összpontosítanak, hogy kihangsúlyozzák: az oroszok nem érték el és nem érhetik el háborús céljaikat. Ez azt jelenti, hogy az ukrán győzelem definícióját elkezdték újragondolni. Ettől függetlenül továbbra elég ellentmondásos a narratíva: egyszerre mutatják be Oroszországot gyengének, amellyel szemben Ukrajna képes lehet győzni, és erősnek, mint amely képes fenyegetést jelenteni a NATO-ra – mindkét esetben az a cél, hogy indítékot szolgáltassanak Ukrajna támogatásához és felfegyverzéséhez.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »