Háború Európában – Zelenszkij “bármit írnánk alá ezekkel a terroristákkal, az nem hozna békét”

Háború Európában – Zelenszkij “bármit írnánk alá ezekkel a terroristákkal, az nem hozna békét”

December 5-én este Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint nem hozna békét az, ha “valamit aláírna ezekkel a terroristákkal (oroszokkal – a szerk.)”. Hétfő esti szokásos videós bejelentkezésében az ukrán elnök azt hangsúlyozta, hogy “Oroszország terrorista képességeinek teljes lerombolása” hozhat békét. Közben Kijev fele elsötétült, és nagy valószínűséggel nem tér vissza az áram még napokig a főváros lakásainak felébe. Az oroszok a keleti fronton nagy erőkkel támadják az ukrán bakhmuti állásait, és próbálják bekeríteni az ottani egységeket. Korábbi hírek szerint ezen a ponton jelenleg több kipihent és jobban felszerelt orosz katona harcol. Ez a háború 285. napja.

“Az, hogy valamit aláírsz ezekkel a terroristákkal, nem hoz békét. Ha megállapodást kötsz velük, fel fogják rúgni azt. Mások biztonságának bármely elemének feladása újabb háborút jelent majd Oroszországgal”

fogalmazott Zelenszkij hétfőn este, majd megjegyezte, hogy Oroszországgal a hétfői rakétacsapásokkal “megjelölte” a Budapesti Memorandum aláírásának évfordulóját.

A Budapesti Memorandum szavatolja Ukrajna területét a nemzetközi közösség előtt.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy az oroszok tegnap Ukrajnát tették felelőssé két, mélyen az orosz hátországban található katonai támaszpontot ért támadásért, és erre válaszul indítottak el Ukrajna ellen több mint száz rakétát.

Durva harcok folynak Bakhmutnál

Hírdetés

Az amerikai ISW hadtudományi intézet közlése szerint az oroszok próbálják körbezárni Bakhmutnál az ott harcoló ukrán erőket, és benyomulni mélyebben az ukránok által ellenőrzött területbe.

Az ukránok közben Szvatovje-Kreminna vonalon támadják az oroszokat.

Az oroszok tüzérséggel támadták a Dnyeper jobb (nyugati) partját és Herszont is tűz alá vették.

Az Ukrajinszka Pravda közlése szerint kedd reggelre a kurszki repteret is dróntámadás éri. Egy üzemanyagtartályt ért találat, emberi sérülés nem történt.

A kijevi régió felében napokig nem lesz még áram a hétfői orosz rakétatámadások következtében. Az Ukranergo energetikai vállalat vészhelyzeti áramszüneteket rendelt el.

Ukrinform, Pravda.com.ua, ISW


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »