Háború Európában: Ukrajna ellentámadásra készül egymillió katonával, az oroszok csak mennek előre

Háború Európában: Ukrajna ellentámadásra készül egymillió katonával, az oroszok csak mennek előre

Az ukrán védelmi miniszter bejelentette, Ukrajna vissza kívánja foglalni az orosz által elvett területeket. Közben az oroszok heves ágyúzásba kezdtek Ukrajna második legnagyobb városa, az északkeleti Harkiv városánál. Több várost lőtte a Donbasz térségében is, ott legalább 15 civil esett áldozatuk a harcoknak. Az ukrán miniszterelnök-helyettes vasárnap Herszon megye mielőbbi evakuálására szólított fel. Ez a háború 137. napja.

A brit hírszerzés vasárnapi közlése szerint nem szünetel az orosz előrenyomulás a donbaszi fronton. Tűz alatt tartják Szlovjanszk stratégiai fontosségú régióját, valamint Propasznánál is lassan haladnak előre.

Az ukrán védelmi miniszter, Olekszij Reznyikov a The Times nevű brit lapnak arról számolt be, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök utasította hadsereget az ellenség által megszállt területek visszafoglalására. 

“Érthető, hogy ez politikailag nagyon is szükséges az országunk számára, ezért az elnök utasítást adott a legfőbb katonai vezetésnek az erre irányuló tervek előkészítésének. Ezt követően a vezérkar megteszi a magáét a cél elérése érdekében, és meghatározza, hogy mire van szükségünk. Ez az én feladatom. Leveleket írok a partnerországokban lévő kollégáimnak, a tábornokok megvitatják, hogy milyen célból van szükségünk ilyen fegyverekre, és aztán megszületnek a politikai döntések”

fogalmazott Reznyikov. utalt rá, hogy mivel a háború intenzitása miatt a szovjet technika és munció készletei gyorsan kimerültek, az esetleges ellentámadáshoz nyugati fegyverekre van szükség.

Hírdetés

(Megjegyezzük, hogy aligha valószínű, hogy az ukránoknak lenne elég emberanyaga ehhez. Ha elő is tudnának állítani egymillió fős sereget, a katonák kiképzése és felkészültsége nyilvánvalóan elmaradna a szükségestől. Az is kérdés, hogy a Nyugat hajlandó lenne-e felszerelni egy ekkora hatalmas embertömeget – nem csak a költségei miatt, hanem például azért is, mert ilyen erős sereget létrehozni Európában enyhén szólva is kétélű fegyver.

A bejelentés inkább lehet a politikai PR része, annak felmutatása, hogy az ukrán haderő nem tört meg a donbaszi csatában elszenvedett kudarcok súlya alatt, hogy a hírek ellenére nincs emberhiány és hogy Ukrajna még mindig megnyerheti a háborút. Nyilván, ha egyszer el kéne ismerni, hogy nem nyerhetik meg, a nyugati kormányok helyzete tarthatatlanná válna, és át kéne gondolniuk a fegyverek szállítását. Nem beszélve eddigi döntéseik politikai következményeiről, amelyekért a választóknak felelnek majd…  – a szerk.)

Ukrajna miniszterelnök-helyettese, Irina Verescsuk vasárnap szólította fel a civileket, hogy sürgősen hagyják el az oroszok által megszállt déli Herszon régiót, mivel az ukrán fegyveres erők “ellentámadásra” készülnek. A politikus szerint “harcokra és tüzérségi tűzre” kell számítani. Azt nem árulta el, mikortól várható az ellentámadás. A civilek távozását elmondása szerint azért sürgeti, hogy azok ne váljanak emberi pajzzsá.

Közben újabb merényletkísérletről számolt be a The Guardian brit baloldali lap. A RIA Novosztyira hivatkozva azt írja, hogy a dél-ukrajnai Zaporozzsja megyében található, jelenleg orosz kézen lévő Melitopol városának oroszok által kinevezett városvezetője, Andrij Sziguta került ukrán felkelők célkeresztjébe. A merénylők az oroszok állítása szerint kudarcot vallottak. A megszállóknak azonban nincs egyszerű dolguk: június végén a Herszon megye élére kinevezett orosz tisztviselő, Dmitrij Szavlucsenkó ellen kíséreltek meg merényletet, néhány nappal később Kahovka városában egy másik tisztviselő, Irina Mahneva autóját robbantották fel – Mahneva túlélte a támadást.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »