Háború Európában: Úgy tűnik, Liszicsanszk is elveszett, ukrán sikerek Melitopolnál

Háború Európában: Úgy tűnik, Liszicsanszk is elveszett, ukrán sikerek Melitopolnál

Folytatódik a donbaszi csata, és a hírek szerint Luhanszk megye utolsó releváns városát, Liszicsanszkot az oroszok nagyrészt bevették. A harcok az ukránok szerint nem értek véget, ám az aligha kétséges, hogy csak idő kérdése a város teljes eleste. Közben az orosz sajtóban orosz és fehérorosz területeket ért támadásokról írnak, a brit BBC közmédia pedig arról, hogy az ukrajnai, de oroszok által ellenőrzött Melitopolnál 30 csapással megsemmisítettek egy egész orosz katonai bázist. Ez a háború 130. napja.

Az oroszok már bejelentették, hogy Liszicsanszk belvárosát már ellenőrzik, az ukránok pedig óvatosan, feltételes módban elismerték, hogy a város “orosz erők kezére kerülhet”. Jelentések szerint a város utánpótlási vonalai vagy megszűntek létezni, vagy az orosz tüzérség hatótávján belülre kerültek. Más hírek szerint az ukrán politikai vezetés túl későn adott engedélyt a visszavonulásra, és súlyos veszteségeket szenvedtek el, ezúttal akkorákat, hogy a visszavonulás rendezetlen menekülésbe csapott át.

Liszicsanszk kapcsán három érdekes adatot mi is kiemelnénk: Mariupol ostroma 86 napig tartott, eleste után új stratégiával az oroszok Szeverodonyeckre összpontosítottak, ami már csak 15 napig tartotta magát, és június 24-én elesett. Liszicsanszk már előtte is orosz támadás alatt állt, Szeverodonyeck elestétől máig pedig 8 nap telt el.

Az ukránok először úgy nyilatkoztak, hogy Liszicsanszk még nincs “teljesen” orosz kézen, a következő nyilatkozatban már arról írtak, hogy a donbaszi csata nem ért véget. A közösségi hálók már tele vannak olyan felvételekkel, amelyek szerint orosz erők és csecsenek vannak a belvárosban. A hátramaradt lakosság zöme felszabadítóként üdvözli az oroszokat.

Belgorod ismét célkeresztben

Legalább három ember vesztette életét az ukrán határhoz közeli orosz városban, Belgorodban, miután több robbanás történt. A detonációk során 11 lakóházban és 39 családi ház sérült meg vagy semmisült meg.

Az orosz hírügynökségek először nem hozták összefüggésbe az incidenst az ukránokkal,  annyit írtak, hogy a robbanások idején aktiválódtak a város légvédelmi rendszerei. Aztán vasárnap délután az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a légvédelem három ukrán Tochka-U ballisztikus rakétát semmisített meg, amelyekben kazettás robbanófejek voltak, ám egyiknek a darabja egy lakótömbre zuhant.

Hírdetés

“Ezt a rakétatámadást szándékosan tervezték és indítottak el a polgári lakosság ellen”

fogalmazott az orosz védelmi tárca szóvivője, hozzátéve, hogy két ukrán drónt is megsemmisítettek, amelyek a dél-oroszországi Kurszk felé közeledtek.

Az ukrán védelmi minisztérium tagadja az oroszok vádjait, azt nyilatkozták a BBC-nek, hogy a titkosszolgálatuk “többször lehallgatta az orosz katonák közti telefonhívásokat, amelyek bizonyítják, hogy az ilyen jellegű tevékenységek néha az orosz fél provokációi”.

Szombaton Aleksznadr Lukasenka fehérorosz elnök jelentette be, hogy az ukrán fegyveres erők támadást kíséreltek meg fehéroroszországi katonai létesítmények ellen. Lukasenka provokációnak minősítette a támadásokat. Tény, hogy Oroszország igyekszik aktív szereplőként bevonni az Ukrajna elleni invázióba Fehéroroszországot, így a támadások hátterében logikus lenne Moszkvát sejteni. Ugyanakkor Fehéroroszország már eddig is jelentős logisztikai támogatást nyújtott Oroszországnak Ukrajna ellen, így az ukránoknak is lenne okuk fehérorosz célpontokra lőni – főleg, hogy nem először támadnának határaikon kívüli célpontokat.

Ukrán siker Melitopolnál

Az ukrán erők vasárnap harminc csapást mértek egy Melitopolba telepített orosz katonai bázisra. A város száműzött ukrán polgármestere nagy sikerként értékelte a támadást, a város élére állított orosz irányítású vezetés szerint azonban csak pár lakóház sérült meg. A délkelet-ukrajnai Melitopol azon városok között volt, amelyek elsőként estek el.

Körkép.sk, BBC


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »