Háború Európában: Több száz ukrán katona letette a fegyvert, átcsoportosítanak az oroszok

Háború Európában: Több száz ukrán katona letette a fegyvert, átcsoportosítanak az oroszok

Egyértelművé vált, hogy az orosz csapatok célja a kijevi régióból történt kivonulás után az, hogy megszállják Ukrajna keleti és déli részét. A katonai műveletek sikere érdekében nem csak átcsoportosítások zajlanak, hanem jelentős mennyiségű erősítést is küld Oroszország Ukrajnába. Közben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki a Bucsában történt események miatt újabb nyugati szankciók sürget, mielőbb tárgyalóasztalhoz ülne Vlagyimir Putyinnal – írja a portfolio.hu.

Az elmúlt órák legfontosabb hírei:

Zelenszkij hétfőn sürgette Putyint, hogy mielőbb üljenek tárgyalóasztalhoz

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn sürgette Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy mielőbb üljön vele tárgyalóasztalhoz. Erről az államfő a Kijev megyei Bucsában tett látogatásakor beszélt videofelvételen, amelyet irodája tett közzé hivatalos honlapján.

Minél tovább halogatja az Oroszországi Föderáció a csúcstalálkozót, annál rosszabb lesz az neki

hangoztatta Zelenszkij, majd kifejtette, hogy minden nap, amikor ukrán csapatok felszabadítanak egy területet, láthatóvá válik, mit tettek ott az orosz katonák. Az elnök szavai szerint nap mint nap találnak megölt vagy megkínzott embereket azokon a településeken, amelyeket visszavesznek az orosz erőktől.

Zelenszkij az Ukrajinszka Pravda hírportál kérdésére elismerte, hogy a Donyeck megyében, az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol helyzete most az egyik legsúlyosabb Ukrajnában. Reményét fejezte ki, hogy Törökország kész lesz közvetíteni a kikötőváros helyzetének rendezése érdekében.

Özönlenek az orosz tankok Ukrajnába, egyre keményebb harcok várhatók

Úgy néz ki, jelentős mennyiségű erősítést csoportosít Ukrajnába az orosz haderő. Folyamatosan jönnek a videók a térségbe érkező páncélosokról, melyek vasúti szállítmányon érkeznek a frontra az ország minden részéből.

Jön az erősítés, özönlenek az orosz páncélosok Ukrajnába (VIDEÓ)

Mariupol orosz haderő által irányított részén polgármesterválasztást tartottak

Választást tartottak Mariupol orosz haderő által irányított részén a polgármester személyéről a város képviselőtestületében – jelentik szakadár és oroszbarát források a térségből.

Hírdetés

A testület Konsztantin Ivacsenkót, az Azovmash-üzem volt vezetőjét választotta ügyvivő polgármesterré, aki az orosz megszállás előtt is a képviselőtestület tagja volt.

Mariupolban több száz ukrán katona, tengerészgyalogos tette le a fegyvert

Orosz, oroszbarát források szerint 267 ukrán katona, tengerészgyalogos tette le a fegyvert Mariupolnál a mai nap. Úgy tűnik, a több mint egy hónapja ostrom alatt álló városban valóban kezd megtörni az ellenállás.

A megadásról egy videót is közzétettek oroszbarát közösségi oldalak, de a hadifoglyokról készült médiatartalmak publikálása sérti a genfi egyezményeket, úgyhogy ezt nem osztjuk tovább.

Mariupol nagy részét elfoglalta az orosz haderő, de elszórtan még van akadnak harcok a városban. A városháza március 23-24-én került orosz kézre. Koncentrált, ukrán ellenállás már csak az Azovstal-üzem területén tapasztalható.

Kiderült, hogy milyen új szankciókra számíthat Oroszország

Háromfajta elemből állhat az Európai Unió újabb szankciós csomagja a gyanú szerint az orosz csapatok által Ukrajnában elkövetett háború bűnök miatt és közeleg az orosz szén embargója is – tudta meg diplomáciai forrásokból a Politico és a CNBC.

A három, konkrét szankciós irány:

A konkrét szankciós kört az uniós pénzügyminiszterek már a ma reggel 10-kor kezdődő brüsszeli tanácskozáson is tárgyalják, az Európai Bizottság fogja véglegesíteni ma estig/holnap reggelig, hogy a szokásos szerdai uniós tagállami nagyköveti értekezleten már tudják tárgyalni a tartalmát.

Kiszivárgott, hogy pusztító drónokat kaphat hamarosan Ukrajna

A Pentagon megrendelt és hamarosan Ukrajnába küld 10 darab Switchblade 600-as típusú, tankromboló robbanófejjel felfegyverzett kamikaze-drónt – írja a Bloomberg forrásaira hivatkozva.

A Switchblade drónokat a 2010-es évek eleje óta használja az Egyesült Államok, lényegében egy olyan fegyverrendszerről van szó, melyet hordozható indítóból lehet kilőni, majd célba vezérlés után felrobbantja magát, megsemmisítve a célpontot.

Eddig az ukrán haderő elsősorban török Bayraktar TB2-es drónokat használt az orosz haderő ellen, a Pentagon tisztségviselői épp pár napja nyilatkozták azt, hogy az ukrán haderő Bayraktarjainak „nagy része még megvan.”

Oroszbarát elemzők, oldalak szerint az orosz haderő valójában már megsemmisítette az összes ukrán Bayraktart, viszont Törökország titokban folyamatosan tölti fel az ukrán készleteket új eszközökkel.

portfolio.hu, MTI, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »