Háború Európában: Szeverodonyeck elesett, az egész város orosz kézen van

Háború Európában: Szeverodonyeck elesett, az egész város orosz kézen van

Az orosz hadsereg teljes egészébne ellenőrzése alá vonta szombat délután Szeverodonyeck városát. Ezzel a kitartóan védekező kelet-ukrajnai város elesett. A ukrán haderő jobban védhető pozíciókba vonul vissza.

A hetek óta tartó tüzérségi pergőtűzzel az oroszok gyakorlatilag rommá lőtték az egész várost. Sok civil és az ukrán védők egy része az Azot vegyiüzembe vette be magát, és a szeverodonyecki polgármester szerint az onnan kivezető egyetlen megmaradt utat az oroszok elfoglalták.

Az orosz hadsereg oldalán harcoló szövetséges oroszbarát “lázadók” (a szakadár népköztársaságok katonái) bejelentették, hogy Szeverodonyeck ikervárosa, Liszicsanszk felé nyomulnak tovább. Ezt az ukrán fél még nem erősítette meg.

Szeverodonyeck elestével lényegében egész Luhanszk megye (oblaszty, vagyis térség) orosz kézre került. A szakadár Luhanszki Népköztársaság ennek a megyének csak nagyjából 40 százalékát tette ki eredetileg.

A Fehéroroszok Iszkander rakétákat kapnak

A háború kapcsán történt még egy rendkívül fontos bejelentés. Vlagyimir Putyin orosz elnök, és Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök szombaton Szentpéterváron találkozott, és Putyin ígéretet tett arra, hogy nukleáris robbanófejjel is felszerelhető Iszkander M rakétákat szállít Fehéroszországnak.

Ezek a típusú rakták korábban már telepítésre került a Lengyelország és Litvánia közé ékelődő orosz exklávé, Kalinyingrád területére is, hatótávolságuk 500-700 kilométer. Magyarul: Ezek a fegyverek Kalinyingrádból Lengyelország és a balti országok egész területét veszélyeztetik, illetve veszélyeztetik Németország keleti felét Berlinnel egyetemben.

Hírdetés

Lukasenka arra kérte Putyint, hogy szerelje fel a fehérorosz vadászbombázókat nukleáris fegyverek célbajuttatására alkalmassá.

Szombat délután a Fekete-tengerről orosz hadihajók cirkálórakétákat lőttek ki Ukrajnára, több közülük katonai létesítményeket találtak el Lviv régió nyugati felében, és az északnyugat-ukrajnai Zsitomirban. Ezen kívül súlyos rakétatalálat ért egy falut Csernyihiv közelében.

Északkeleten pattanásig feszült a helyzet

A teljes képhez hozzátartozik, hogy pattanásig feszült a helyzet Litvánia kapcsán, amely az uniós szankciókra hivatkozva bekorlátozta a Kalinyingrádba menő kereskedelmi szállítások közel felét. Ezt az oroszok blokádként értelmezik, és  annak ellenére, hogy Szentpétervár irányából hajókon is elérhető lenne az exklávé “gyakorlati válasszal” fenyegették meg Litvániát.

Kalinyingrádot egy Suwalko folyosónak nevezett alig száz kilométeres terület választja el Fehéroroszországtól. Ez a folyosó gyakorlatilag a lengyel-litván közös határszakasz. Ha ezt az oroszok elfoglalnák, akkor nem csak hogy összeérnének az exklávujkkal, hanem leválasztanák a NATO testéről a balti államokat is – a a baltiak tehát nem véletlenül félnek az oroszoktól, bár sokan túlságosan is provokatívnak tartják a Kalinyingrád elleni kereskedelmi korlátozást.

Egyesek szerint, ha az oroszok nem elégednének meg Ukrajnával, Moldova vagy a balti államok következnének a sorban. Mi azért megjegyezzük, hogy a Donbasz régió két nagy megyéjének elfoglalása után az oroszok nem dőlhetnek hátra, a legtöbb szakértő azt valószínűsíti, hogy a teljes dél-ukrajnai tengerpartot elfoglalnák, elvágva tengeri kijárataitól Kijevet, európai középhatalomból sokadrendű, csőd szélére sodródó országgá téve Ukrajnát. Ha erre mégsem kerülne sor, az elfoglalt területek megtartása továbbra is rengetek orosz erőforrást kötne le.

Körkép.sk, BBC, Reuters


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »