Háború Európában: Nyilatkozott a Kreml: ezek az oroszok aktuális céljai Ukrajnában

Háború Európában: Nyilatkozott a Kreml: ezek az oroszok aktuális céljai Ukrajnában

Kegyetlen és brutális harcok folynak Ukrajna keleti frontján, elsősorban Bakhmut körül. Az oroszok egyébként a front teljes szakaszát tűz alá vették. Közben Demitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő bejelentette, milyen célokat tűzött ki Moszkva, bár ezt egy jelentős ellentmondás miatt nehéz értelmezni. Ez a háború 289. napja.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Bakhmut körül brutális harcok bontakoztak ki, és az ukrán csapatok 70 százalékos vagy ennél is nagyobb veszteségeket szenvednek. Az oroszok veszteségeiről nincs pontos információ, de biztosan szintén rendkívül súlyosak. A régióban a Wagner-csoport egységei is harcolnak.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a Reuters tudósítása szerint elmondta, hogy Moszkva célja, hogy ellenőrzése alá vegye a négy, orosz jog szerint már annektált ukrán megyét keleten és délen. Ezek a térségek: Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja és Herszon.

Arra az újságírói kérdésre, hogy Moszkva tervez-e más régiókat is Oroszországhoz csatolni, Peszkov kitérő választ adott. Ám főleg azt hangsúlyozta, hogy az említett négy térség “felszabadításáért” még sokat kell dolgozni.

Hírdetés

Egyik említett ukrán megye sincs teljes mértékben orosz kézen, Herszonban az oroszok a Dnyeper bal partját ellenőrzik csak, északon Luhanszk északi részét az ukrán ellentámadásokban elvesztették, Zaporizzsja megyének legnagyobb része pedig még ukrán kézen van.

Mindenesetre fontos változás, hogy valamilyen konkrét célt sikerült Moszkvában megfogalmazni. Egyes elképzelések szerint az irracionális elvárások megfogalmazása egyfajta előjáték lehet a későbbi tárgyalásokhoz – és ezeknél nem a másik fél elutasítását, hanem az elutasítás módját kell figyelni.

A szójátékok az USA oldaláról is elindultak. Az Ukrajisznka Pravda közlése szerint Wendy Sherman, az amerikai külügyminiszter első helyettese egy újságírói kérdés kapcsán nem konkretizálta, hogy mit is jelent az USA részéről az elvárás, hogy csak azután tárgyal Oroszországgal, ha kivonult Ukrajnából. Vagyis az amerikai diplomácia nem adott választ arra, hogy az oroszoktól a Krím feladását is elvárja-e.

Sherman a Sky Newsnak nyilatkozott a minap azzal kapcsolatban, hogy Joe Biden amerikai elnök nemrég úgy nyilatkozott, az ukrajnai háború lezárásának az egyetlen racionális megoldása, ha Oroszország kivonja minden haderejét Ukrajnából.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »