Háború Európában: Két robbanás is történt orosz területen, az ukránok megint légtérzárra szólítanak fel

Háború Európában: Két robbanás is történt orosz területen, az ukránok megint légtérzárra szólítanak fel

Hétfőn ismét elszabadult a pokol Ukrajnában. Néhány órával az előtt, hogy az oroszok masszív rakétatámadást índítottak volna Ukrajna ellen, hétfőn reggel két robbanásra is sor került orosz területen.

A The New York Times közlése szerint az egyik robbanás az Engels-2 orosz légibázison, Szaratov közelében történt. A támaszpont rendszerint orosz stratégiai bombázóknak ad otthont.

A másik robbanás Rjazan városában következett be, a Ria Novosztyi szerint egy üzemanyagszállító teherautó robbant fel, három embert megölve és többeket megsebesítve.

A légibázis 500 illetve 800 kilométerre vannak az ukrán határtól, az ukránoknak elvileg nincsenek olyan fegyvereik, amivel ekkora távolság belőhető. De nem is kellett feltétlenül ukrán részvétel ahhoz, hogy az oroszok válaszcsapások mellett döntsenek. Pusztán a két incidens híre is felerősíthette azokat a hangokat a sajtóban, amelyek keményebb fellépést várnak el a Kremltől, így a nekik való megfelelés miatt is dönthetett úgy az orosz vezetés, hogy rakétacsapásokkal válaszol. Hivatalosan azonban az incidensek és a rakétatámadások között cikkünk írásakor nem volt kapcsolat.

Tény azonban, néhány órával a két incidens után indultak meg a rakéták Ukrajna felé.

Ukrajna hivatalosan nem vállalta magára a robbanásokat, de nem is tagadta. Megjegyezzük, az esetek többségében az orosz területet ért támadások kapcsán fenntartják e bizonytalanságot.

Közben a kijevi vezetés ismét légtérzár létrehozását sürgeti Ukrajna felett. Anrij Jermak hétfőn azt írta a Twitteren, hogy

Hírdetés

“Átfogó megoldásra van szükségünk a légtér lezárására”

Mindezt arra válaszul, hogy a brit hírszerzés szerint csökkent az orosz vadászbombázók bevetéseinek száma ukrán területen – a márciusi napi 300 helyett ma pár tucat küldetést hajtanak végre.

A légtérzár bevezetése a gyakorlatban azt jelentené, hogy a Nyugat (értsd, a NATO) garantálná saját gépeivel, hogy egy harci repülőgép sem sérti meg Ukrajna légterét – ha mégis, azt kilövik. Ez a legtöbb szakértő olvasatában nyílt orosz-nyugati háborút (világháborút) jelentene. A háború elején hasonló javaslattal éltek a lengyelek – maguk az amerikaiak torpedózták meg a szándékot.

Ukrajnát közben rakétaeső árasztotta el. Az eddigi hírek szerint Zaporizzsjánál ketten meghaltak, Kijevnél találat ért egy hőerőművet, Mikolajovnál egy robbanás áramszünetet idézett elő. Az ukrán fővárosban -5 fokos hideg van, tömegek vonultak az úgynevezett legyőzhetetlenségi pontokra, amelyből több mint 500 áll rendelkezésre. Ugyanakkor a város teljes népessége jelenleg 3,5 millió fő – vagyis nincs elég kapacitás arra, hogy mindenkinek fűtött, árammal rendelkező helyet biztosítsanak.

Odesszában két találatról érkezett hír, hogy az oroszok pontosan mit trafáltak el, azt nem lehet tudni, de a villamosforgalmat leállították a városban, és a távfűtési központok is szünetelnek – sok helyen nincs áram sem vízellátás a távfűtés működtetéséhez.

A késődélutáni hírek szerint Ukrajna 40 százalékában elment az áram.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »