Háború Európában: Az ukrán kormányfő szerint új migrációs válság közeleg – rengetegen fagyhatnak meg a télen Ukrajnában

Háború Európában: Az ukrán kormányfő szerint új migrációs válság közeleg – rengetegen fagyhatnak meg a télen Ukrajnában

“Ha nem lesz áram, fűtés és vízellátás Ukrajnában, az újabb menekülthullámot eredményezne” – jelentette ki Denisz Smihal ukrán kormányfő a Frankfurter Allgemiene Zeitung német lapnak nyilatkozva.

Smihal az interjúban elmondta, az orosz rakétacsapások miatt ukrán háborús menekültek tömege indulhat meg nyugat felé. Oroszországot azzal vádolta meg, hogy a bombázásokkal szándékosan humanitárius katasztrófát akar előidézni, figyelmeztetve, hogy energiaellátás hiányában “rengeteg ember fagyhat halálra”.

Smihal ezért mobil hő- és áramfejlesztőket kért a nyugati országoktól, valamint mobil víztisztító berendezéseket. Hozzátette, hogy az generátorok ellátására még rendelkeznek üzemanyaggal, de ha masszív áramkimaradás és fűtéshiány alakul ki, “Ukrajnának ennél jóval többre lesz süzksége”, beleértve Ukrajna áramellátását nuygati irányból.

Itt érdemes megemlíteni, hogy Ukrajnát Szlovákia és Magyarország felől lehet ellátni elektromos árammal. Korábban Ukrajna áramot exportált az EU-ba, október 16-tól azonban ezt felfüggesztette, miután az oroszok rakétacsapásokkal módszeresen számolják fel az ország energiahálózatát.

Hírdetés

Az Ukrinform ukrán hírügynökség közlése szerint a szombat reggeli rakétacsapások következtében 1,5 millió ember maradt áram nélkül Hemlnyickij, Mikolajiv, Voljin, Cserkaszi, Kirovohradszka és Odessza városok környékén.

Luck városában várhatóan egy deig nem is tudják helyreállítani az áramellátást. A város polgármestere, Ihor Poliscsuk szerint a hálózati csomópont károsodása “kritikus”, majd hozzátette, hogy lényegében megsemmisült. A várost 3 rakéta találta el.

Az ukrán légierő szerint szombaton reggel összesen 33 rakétát lőttek ki az oroszok Ukrajna területére, ebből – az ő állítások szerint – 18-at sikerült megsemmisíteniük.

Jelenleg Ukrajna villanyáramellátó kapacitásának 40 százaléka megsemmisült vagy használhatatlan. A hőerőművek felét az oroszok már kilőtték

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »