Háború Európában: Az oroszok feladták a Kígyó-szigetet, Lavrov egy új vasfüggönyről beszél

Háború Európában: Az oroszok feladták a Kígyó-szigetet, Lavrov egy új vasfüggönyről beszél

A kelet-ukrajnai fronton az ukránok viszonylag tartják magukat Liszicsaknszknál, Szeverodonyeck kevésbé jelentős ikervárosában, ám arra liagha van esély, hogy feltartóztatják az orosz offenzívát. Egyes hírek szerint az oroszok ellenőrzik Liszicsanszk harmadát. Közben Propászna irányából próbálják bekeríteni az ukrán erőket. A legjelentősebb ütközetek vélhetően a liszicsanszki olajfinomítónál folynak. A brit hírszerzés jelentése szerint az ukránok “késleltető harcokat” folytatnak, majd a bekerítést elkerülendő visszavonulnak. Közben az orosz külügyminiszter egy új vasfüggöny leereszkedéséről beszélt.

Szergej Lavrov az orosz diplomácia vezetője csütörtökön kijelentette, hogy Oroszország és Nyugat között új vasfüggöny ereszkedik le.

“A folyamat már elkezdődött”

mondta Lavrov, hozzátéve, hogy ezentúl Moszkva sem Washington sem Brüsszel szavában nem fog bízni.

“Az Európai Uniót e fikarcnyit sem érdeklik a mi érdekeink. (…) Csak az érdfekli, milyen döntés születi Brüsszelben, és Brüsszelben úgy döntenek, ahogy Washingtonban döntenek”

mondta.

Az ENSZ közlése szerint az Ukrajna elleni orosz invázió miatt 16 millió ukrán állampolgárnak lenne szüksége azonnali humanitárius segítségre ivóvíz, élelmiszer és gyógyszerek formájában. Az ENSZ közlése szerint eddig 5,3 millióan hagyták el az országot, további 6 millióan belső migrációban élnek, és bár jórészük nemrég hazatért, hamarosan ismét kénytelenek lesznek útra kelni.

Kivonultak a Kígyó-szigetről az oroszok

Az oroszok csütörtökön feladták a Kígyó-szigetet. Persze mOszkva a lépést békés gesztusként tálalja azzal, hogy így veszik ki a részüket a tengeri kereskedelmi szállítás újraindításábából.

Hírdetés

Az ukránok – természetesen – azt állítják, hogy egy tüzérségi rohammal sikerült kiverniük az apró szigetről az oroszokat, a tálalásban nagy segítségükre van a brit hírszerzés, amelynek hivatalos álláspontja szerint az “oroszok megfutamodása is jelzi, hogy Ukrajna megnyerheti ezt a háborút”.

Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő, az MCC Geopolitikai Műhely vezetője ugyanakkor úgy véli, hogy az oroszok “nem jóindulatból vonultak ki a szigetről”,

“hanem mert az ukrán szárazföld elfoglalása nélkül ez egy nehezen tartható pozíció, ahol folyamatosan véreztek. Politikailag kellemetlen, katonailag helyes döntés. Rámutat az orosz képességek hiányosságaira, de arra is, hogy a politikai vezetékes racionális döntések meghozatalára. Biztosan ki tudtak volna még hetekig, hónapokig tartan – nem volt jele a visszavonulásnak, az láthatóan az ukránokat is meglepte”

írta a Facebookon.

Medvegyev szerint a szankció háborús ok is lehet

Dmitrij medvegyvev, Oroszország korábbi elnöke, jelenleg a Biztonsági Tanács elnökhelyettese háborús oknak nevezte az oroszellenes szankciókat.

“Szeretnék még egyszer rámutatni, hogy bizonyos körülmények között az ilyen ellenséges intézkedések nemzetközi agressziónak is minősülhetnek. Sőt, akár casus belli-nek is (háború ürügynek)”

fogalmazott.

Amerikai újabb fegyvereket küld

Joe Biden amerikai elnöke csütörtökön bejelentette, hogy 800 millió dollár értékben további fegyverszállítmányokat küld Ukrajnának. A sajtó értesülései szerint a csomag részét képezik majd fejlett nyugati légvédelmi rendszerek, légvédelmi radarrendszerek, HIMARS rakéta-sorozatvetőkhöz szükséges muníció.

Körkép.s, Reuters, BBC, SkyNews


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »