Háború a svéd média és a transzneműeket képviselő aktivisták között

A médiaplatformokon a legfőbb témát nemváltások kérdése adta. Rengeteg vita alakult ki a különféle transzneműeket képviselő aktivisták és a médiumok között. A svéd kormány az aktivisták oldalára állt.

Egy svéd újságíró számos műsorban foglalkozott a nemi identitászavarral rendelkező tizenéves lányok helyzetével, a transzneműeket képviselő aktivisták azonban ezt támadásként értékelték, mivel úgy vélik, hogy a különböző médiumok csak kihasználják és gyűlölik őket.

A valóság az, hogy azért szükséges ilyen sokszor beszélni erről a témáról, mert a nemváltás kérdése rengeteg konfliktust generál.

Ebben a vitában a kormány a transzneműeket képviselő aktivisták álláspontját támogatta azzal, hogy új törvényt adott ki, amely szerint már a 12 éves gyermekek is törvényes úton változtathatják meg a nemüket.

Természetesen a sajtónak is volt erre válasza.

Hírdetés

Olyan fiatalokat kérdeztek meg, akik utólag megbánták a visszafordíthatatlan kezeléseket, valamint olyan szülőket, akik képtelenek voltak elfogadni azt a tényt, hogy a gyermekük nemváltozáson ment keresztül.

Egy férfiról készítettek dokumentumfilmet, aki világosan elmondta, hogy ha tehetné, nem vállalná be újra ezt a kezelést. Az országban hatalmas port kavart ez az eset, mivel az intézmény nem vázolt fel más megoldást a fiatal önértékelési zavarára, mint a nemváltás lehetőségét.

Ezt követően egy transznemű férfi anyja szólalt meg egy műsorban.

„Megpróbáltak megijeszteni azzal, hogy többször utaltak arra, nagy az öngyilkosság kockázata, különösen, ha a szülők nem értenek egyet. Mostanra egyre több szülő találta meg a bátorságot, hogy megkérdőjelezze azt, amit az orvosok mondanak.”

A hír hallatán a svéd egészségügyi és jóléti tanács nyilvánosságra hozott egy felmérést, amely szerint a nemváltó fiatal lányok 32,4 százalékánál szorongásos zavart, 28,9 százalékánál depressziót, 15,2 százalékánál pedig autizmust diagnosztizáltak.

A transz emberek gyakran azzal magyarázták a depresszió és a szorongás magasabb szintjét, hogy a nemi identitásukkal ellentétes testben éltek, különösen akkor, amikor a társadalomban sokan nem fogadták el az identitásukat.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »