Hableány-tragédia: nem fizette ki a Viking a megítélt sérelemdíjat

Hableány-tragédia: nem fizette ki a Viking a megítélt sérelemdíjat

Nem kapták meg a bíróság által megítélt sérelemdíjat a Hableány-katasztrófa áldozatnak hozzátartozói, illetve a sérültek.

Nem kapták meg a bíróság által megítélt sérelemdíjat a Hableány-katasztrófa áldozatnak hozzátartozói, illetve a sérültek. Sógor Zsolt, az elsüllyedt hajót üzemeltető cég ügyvédje a Bors-nak elmondta: mivel fellebbeztek a megállapított, összesen 1,8 milliárdos összeg nagysága ellen, a 15 napos fizetési határidő nem vonatkozott rájuk.

Emlékezetes, a Hableány nevű sétahajót 2019. május 29-én, este kilenc óra után pár perccel gázolta el a Viking Sigyn, a Margit híd pesti hídfője mellett. A Vikinghez képest apró sétahajón egy dél-koreai turistacsoport utazott, közülük 27-en meghaltak, és a személyzetből ketten vesztették életüket. Egy eltűnt áldozat holttestét azóta sem találtak meg a hatóságok. A hajón összesen 35 ember utazott.

Hírdetés

A 2019-es Hableány-tragédia áldozatainak hozzátartozói, összesen 78-an 2021-ben indítottak egy magyar ügyvédi iroda segítségével 4,3 milliárd forintos kártérítési pert a sétahajót üzemeltető Panoráma Deck, valamint az azt legázoló Viking Sigynt üzemeltető Viking Cruises AG ellen.

Sógor Zsolt a lapnak elmondta, ugyan az ítéletben az szerepelt, hogy a jogosultanként 5-80 millió forintot 15 napon belül át kellett volna utalni, ez a kötelezettség a fellebbezésre való tekintettel azonban érvényét vesztette. A cég az 1,8 milliárdos összeg nagyságrendjét, és bizonyos esetekben a jogosultságot is vitatja
– tette hozzá a jogász, aki szerint akár két évig is még elhúzódhat, mire pont kerül az ügy végére.

A Hableány-ügyben több per is indult, ezek közül azonban első fokon egyelőre kizárólag a Viking Sigyn kapitánya, Jurij C. ellen zajló eljárás zárult le. Az ukrán férfit a bíróság öt és fél év fogházbüntetésre ítélte, de miután mind a vádlott, mind az ügyészség fellebbezést nyújtott be, az eljárás másodfokon folytatódik.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »