Haaretz: Felszólították Ferenc pápát, hogy mondjon le

Korábban beszámoltunk róla, hogy lemondott a római katolikus egyházat vezető bíborosi testületben elfoglalt helyéről Theodore McCarrick bíboros, Washington szexuális zaklatással vádolt nyugalmazott érseke, és döntését Ferenc pápa jóváhagyta. Carlo Maria Viganò érsek 11 oldalas nyilatkozatában azt állítja, hogy Ferenc pápa végig tudta és következetesen fedezte McCarrick bíborost, sőt a vádak ellenére bizalmas tanácsadójává tette – írja a haaretz.com

Az érsek azt írja, személyesen beszélt Ferenc pápával McCarrick bíboros visszaéléseiről.

Viganò azt mondta, lelkiismerete diktálta, hogy felfedje az igazságot, mivel szerinte a korrupció elérte az egyház hierarchiájának legtetejét. Vallomásában egyenesen odáig megy, hogy Ferenc pápát lemondásra szólítja fel.
Mint ismert, McCarrick bíborost azzal vádolják, hogy negyven évvel ezelőtt, amikor New Yorkban teljesített szolgálatot, szexuálisan zaklatott egy tinédzser fiút.

Hírdetés

Egy egyházi vizsgáló bizottság kiderítette, hogy „hihetőek és megalapozottak” egy hatvanas éveiben járó New York-i üzletember vádjai, amelyek szerint McCarrick 1971-ben és 1972-ben a manhattani St. Patrick-katedrálisban karácsonyi éjféli misére készülődve simogatta és más módokon is zaklatta őt, aki akkoriban ministráns volt. Állítása szerint a pap két évtizeden át zaklatta.

Theodore McCarrick, aki 2000-2006 között volt Washington érseke, egyike a legmagasabb rangú amerikai katolikus főpapoknak, akiket szexuális visszaéléssel vádoltak meg.

atv.hu


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »