„Ha valaki kilóg a sorból, annak levágjuk a fejét”

„Ha valaki kilóg a sorból, annak levágjuk a fejét”

Ha a képviselő-testület is megszavazza, Gödöllő nem fogja aláírni az iskolák működtetésének állami kézbe adásáról szóló szerződést, és erre fogja buzdítani a többi települést is – nyilatkozta lapunknak Gémesi György, a város polgármestere, egyben a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke. Mint ismert, a kormányzat pár hónapja döntötte el: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) nemcsak átalakul, hanem az iskolák működtetését is elveszi az önkormányzatoktól december közepétől. Ahogy Gémesi elmondta, ettől függetlenül együttműködnek a Klikkel, mert nem az a cél, hogy a gyerekek ne tudjanak iskolába menni a jövő évtől. Ugyanakkor nem értenek egyet azzal, hogy az állam kezelésébe veszik a vagyonukat, ami után „gyakorlatilag semmi joga nem marad az önkormányzatnak”.

Hírdetés

A polgármester szerint „korrekt, precíz formában képtelenség megszervezni az átvételt a tervezett határidőig, december 15-ig”. Az üzemeltetés átadása ugyanis nem egyszerű feladat: egyeztetni kell például a takarítás, a portaszolgálat vagy a közműszolgáltatások jövőbeli működéséről. Sőt olyan iskola is van, ahol az intézményt közösen működtetik a művelődési házakkal, így ennek szétválasztására is megoldást kell találni. A politikus kérdésünkre elmondta, bár korábban Gödöllő a felújításokon és a fejlesztéseken felül évente 200 millió forintot költött az iskolákra, január elsejétől már egyetlen forintot sem fog tudni. Ennek az az oka, hogy az állam szolidaritási adó formájában elveszi az ehhez szükséges forrásokat is. Gémesi György szerint egyébként elképzelhetetlen, hogy az állam olcsóbban működtesse az iskolákat, hiszen az önkormányzatok helyben tudtak kontrollt gyakorolni.

A drágább központi működtetést vetítik elő a Budaörs által megismert számok is, ráadásul attól is tartanak, hogy mindez az ellátási színvonal csökkenéséhez is vezethet. – Míg a város korábban évi 900 millió forintból megoldotta a működtetést, a kormány ebből a célból két és félszer annyi pénzt, 2,3 milliárd forintot akar elvonni tőlünk szolidaritási hozzájárulás címén – mondta lapunknak Wittinghoff Tamás polgármester. Annak ellenére is, hogy az önkormányzat csak hozzávetőlegesen évi egymilliárd forintot kap az államtól, tehát évi 1,3 milliárd forintot a saját bevételéből kellene erre áldoznia. Emiatt Budaörs jelezte: perelni fogja az államot, az ehhez szükséges beadványokat jelenleg készítik elő. Wittinghoff Tamás szerint a Klik nem fogja tudni biztosítani az olyan budaörsiek által megszokott szolgáltatásokat, mint amilyen például az úszásoktatás vagy a lovas terápia. – Erre lehet legyinteni, hogy másutt az országban nincs ilyenre lehetőségük a gyerekeknek, de nem az a megoldás, hogy elrontjuk azt, ahol ez működik. Mert az a szocializmust idézi, hogy ha valaki kilóg a sorból, annak levágjuk a fejét, hogy egyforma magas legyen a többivel – tette hozzá.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 11. 08.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »