Ha Schengen sen lesz, akkor tényleg minek nekünk az unió?

Az útlevél nélküli mozgást négy évre szüneteltetné a két ország, hogy ezzel is ellenőrizhetőbbé tegyék a migrációt, és csökkentsék a terrorveszélyt. A migráció és a terrorveszély visszaszorítása állhat a kezdeményezés hátterében a kiszivárogtatott diplomáciai dokumentumok szerint, amelyről a The Times számolt be.

Franciaország és Németország azt tervezi, hogy „különleges körülmények” esetén a schengeni övezetet lényegében felfüggesztenék, ezzel minden utazónak határellenőrzésen kell átesnie, ha az adott ország területére lép.

Hírdetés

A migránskrízis során az Európai Unió elrendelte az ideiglenes határellenőrzést, ám ez csak hat hónapra szól. A legutóbbi intézkedést heteken belül feloldja az Európai Bizottság. Egy ilyen kezdeményezés igen furcsa helyzetbe hozná a bizottság elnökét, Jean-Claude Junckert, aki azon az enyhén szólva ellentmondásos véleményen van, hogy az útlevél nélküli utazás elsősorban nem a terroristáknak csábító, noha a laza ellenőrzést ki tudták játszani:

Igaz, hogy alkalmanként a terroristák profitáltak a nyílt határokból, de az elsődleges haszonélvezők az európai polgárok. Azt mondják nekünk, hogy a terroristáknak nyitottuk meg a határokat, de nem: a turisták előtt nyitottuk meg a határokat.”


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »