Ha ön nem vállalkozó, idén már nem kell adóbevallással bajlódnia

Ha ön nem vállalkozó, idén már nem kell adóbevallással bajlódnia

Az adózók nagy része, mintegy 3,8 millió ember számára a NAV készíti el a bevallást, csak az adatokat kell jóváhagyni.

Az idei személyi jövedelemadózásról szóló tájékoztató leveleket hétfőtől kézbesíti a posta, ebből mindenki tájékozódhat az idei újdonságokról, illetve arról, hogy milyen feltételek esetén nem tartozik a túlnyomó többséghez, akiknek már az adóhatóság készíti el a bevallását – mondta Tállai András az MTI-nek.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vezetője hangsúlyozta: a munkáltatók és a kifizetők adatai alapján mindenki, azaz, ahogy mondani szokás,

a bérből és fizetésből élők

személyijövedelemadó-bevallása összeállítható. A NAV tehát idén először, ezeket az adatokat felhasználva mintegy

3,8 millió adózónak készíti el az szja-bevallás tervezetét.

Ez azonban nem vonatkozik önre, tehát továbbra is magának kell elkészítenie bevallását, ha 

 • egyéni vállalkozó
 • őstermelő
 • vagy áfafizetésre kötelezett magánszemély
 • Hírdetés

  Ismertetése szerint akiknek a NAV készíti el a bevallás tervezetét, azoknak is

  jóvá kell hagyniuk azt.

  A legegyszerűbb azoknak lesz, akiknek van ügyfélkapujuk, hiszen ők március 15-től egy gombnyomással elérhetik a bevallási tervezetet, amit ha kell, kiegészíthetnek a véglegesítés előtt – mondta Tállai András. Akik viszont nem nyitnak ügyfélkaput, azok kérhetik, hogy a NAV postán küldje meg a tervezetet, vagy akár személyesen megnézhetik a NAV ügyfélszolgálatán a hivatal által készített bevallást – tette hozzá.

  Március 15. fontos dátum, mert addig lehet kérni a postázást akár SMS-ben, akár a NAV honlapján, telefonon vagy az ügyfélszolgálaton – hívta fel a figyelmet a NAV vezetője, aki szerint a tájékoztató levélből mindenki számára egyértelműen kiderül, mi a teendője. A levélben egyebek között felhívják a figyelmet arra, hogy akinek a tervezet szerint az előlegeken felül adófizetési kötelezettsége van, azt banki átutalással is rendezheti, sőt kérhet részletfizetést is, ha a hátralék nem több 200 ezer forintnál.

  Az államtitkár valószínűnek tartja, hogy

  a legtöbb adózónak lényegében semmit nem kell tennie,

  mert a bevallási tervezet valamennyi adatát pontosan rögzíti. Az viszont fontos, hogy

  mindenki nézze meg a tervezetet

  ügyfélkapun vagy a postán kapott formában, esetleg az ügyfélszolgálaton, mert az állampolgárok felelőssége, hogy jövedelmükről precíz bevallás készüljön, abból ne hiányozzék semmi. Azokról a jövedelmekről ugyanis, amelyekről nem érkezett adat év közben a NAV-hoz, az adózóknak maguknak kell számot adniuk, ezért van lehetőség a bevallási tervezet kiegészítésére – hangsúlyozta Tállai András

  Elmondta azt is: továbbra sincs akadálya annak, hogy az adózók rendelkezzenek az adó 1+1 százalékáról a bevallástól függetlenül. Erre online lehetőség is van a nyomtatott nyilatkozat postázása mellett május 22-ig.


  Forrás:alfahir.hu
  Tovább a cikkre »