Ha nő is a fizetésünk, azt elviszi az infláció

Ha nő is a fizetésünk, azt elviszi az infláció

Jövőre ugyan gyorsabb ütemben nőhet a szlovákiai átlagfizetés, mint idén, ebből azonban alig érzünk majd valamit, a béremelés nagy részét ugyanis elviszi az infláció. Az áremelések időszaka ráadásul jóval tovább tart majd annál, mint amire a gazdasági elemzők eredetileg számítottak.

Jövőre az ideinél is gyorsabb ütemben nő majd a szlovákiai átlagfizetés – derül ki a Szlovák Takarékpénztár legfrissebb előrejelzéséből. Míg idén nagyjából 4,6 százalékkal emelkedhet a bruttó átlagbér, jövőre már 5,6 százalékos bővüléssel számolnak. Ez persze csak az országos átlag, így lesznek olyanok, akik ennél nagyobb béremelésre is számíthatnak, és persze jóval többen azok, akiknek egy centtel sem nő majd a fizetésük.

„A rossz hír, hogy akiknek még a jelzett 5,6 százalékkal is nő majd a bérük, ebből azok is alig éreznek meg valamit. Az áremelések üteme ugyanis az idei 3-ról jövőre 5 százalékra ugrik, vagyis az inflációt is figyelembe vevő reálbér jövőre átlagosan alig 0,6 százalékkal nőhet, szemben az idei 1,6 százalékkal”

– mondta el lapunknak Matej Horňák, a Szlovák Takarékpénztár elemzője.

Hírdetés

A magasabb inflációval Horňák szerint ráadásul jóval hosszabb ideig kell majd együtt élnünk, mint azt az elemzők eredetileg gondolták.

„Míg idén elsősorban az üzemanyagok, az építőanyagok és az élelmiszerek ára nőtt nagyobb ütemben, jövőre az energiaárak ugranak meg. Ez utóbbiak miatt ráadásul nem csak a rezsiköltségek lesznek magasabbak, a növekvő energiaárak közvetve az üzletekben vásárolt termékek árába is beépülnek, így szinte minden többe kerül majd, mint idén”

– tette hozzá Horňák, aki szerint még 2023-ban is gyorsabban nőnek majd az árak, mint idén. Ez különösen annak a fényében aggasztó, hogy az árak növekedési üteme már idén sem volt lassú. Épp ellenkezőleg, a Statisztikai Hivatal legutóbbi felmérése szerint a múlt hónapban 5,1 százalékkal nőtt az átlagos árszint Szlovákiában az egy évvel korábbihoz képest, amire 2008 októbere óta nem volt példa Szlovákiában. A leglátványosabb árugrást az üzemanyagok esetében mérték, ezekért most több mint a negyedével nagyobb összeget fizetünk, mint egy évvel korábban, jelentős mértékben nőtt azonban több alapvető élelmiszer ára is.

A járványhelyzet romlása miatt a gazdasági növekedés is elmarad az eredetileg várttól, ami a foglalkoztatottságon is meglátszik. „Az állástalanok aránya várhatóan jóval alacsonyabb ütemben csökken majd, mint azt eredetileg elképzeltük. Az idei 7-ről jövőre így legfeljebb 6,4 százalékra eshet vissza” – állítja a Szlovák Takarékpénztár elemzője.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »