„Ha nem vigyázunk, halmozódott gócok jöhetnek létre” – Molnár B. Géza epidemiológus járványtagadásról, a védekezés fontosságáról

„Ha nem vigyázunk, halmozódott gócok jöhetnek létre” – Molnár B. Géza epidemiológus járványtagadásról, a védekezés fontosságáról

A koronavírus-járvány leküzdése érdekében nem kell másként cselekedni, csak elfogadni azt, hogy légúti vírusos fertőzésről van szó, tehát fontos a fizikai távolságtartás – véli Molnár B. Géza epidemiológus, virológus. A volt egészségügyi államtitkár a Krónikának adott interjúban felhívta a figyelmet arra, hogy a járványgörbe laposodása közben sem tűnt el a vírus, egyúttal alaptalannak nevezte azokat a véleményeket, miszerint pandémia nem is létezik.
– Az elmúlt időszakban többször meghaladta a koronavírusból kigyógyultak száma az új fertőzöttekét Romániában. Epidemiológiai szempontból mennyire adnak okot optimizmusra ezek az adatok, egyáltalán mikortól lehet majd kijelenteni, hogy megszűnt nálunk a koronavírus-járvány?

– A koronavírus-járvány a hivatalos adatok szerint három hete csökkenő trendet mutat. A legutóbbi heti jelentésben – május 17-ével bezárólag – határozottan látszik, hogy az április 20–26-ai héttől csökken az újonnan felfedezett esetek száma. Az elhalálozást illetően van egy enyhe növekedés. De ha megnézzük napokra lebontva az elhalálozottak számát: május 14-én 30, 15-én 10, 16-án 25, 17-én 16, 18-án 10. Gyakorlatilag ez sem mutat növekedő trendet, és az elhalálozás mindig késik legalább hét-tíz napot, sokszor még többet, két hetet is. Ugyanis az intenzív osztályokon és az ellátási rendszerben megpróbálnak mindent, hogy megmentsék a beteg életét. Tehát

Helyenként lehetnek gócok, családi gócok, kis közösségi gócok, amire ha nem vigyázunk, akkor abból a 3–5 esetből több lehet, de ismétlem, ez nem jelenti, hogy a járványgörbe nem csökken.

Hírdetés

– Visszafordíthatják-e a mostani kedvező tendenciát a szükségállapotot felváltó veszélyhelyzet idején foganatosított enyhítések? Fennáll a veszély, hogy ismét növekedjék a fertőzöttek száma, hogy a településeken belüli kijárási tilalom megszűntével nagyon sokan kimozdulnak otthonról, és sok helyen nem tartják be egymástól a fizikai távolságot?

– Valószínűleg egyesek mindent elkövetnek majd, hogy kismértékű emelkedésről számolhassanak be, igazolandó, ez lett a következménye annak, hogy vasárnap sok ember összegyűlt például a bukaresti Herăstrău parkban. Tehát nem tartom kizártnak, hogy néhány nap múlva egész Románia területén a napi 150–160–190 eset megugrik, és azt fogják mondani, hogy most volt 350, és ugye ők megmondták. De akkor is az átlag, az előrejelzési trendvonal csökkenést mutat Romániában, akárcsak egész Európában. Nem azt mondom, hogy a vírus eltűnik, vagy eltűnt, gócokban még meglehet, amire ha nem figyelünk oda, akkor halmozódott góc lesz, tehát lesz belőle 20–30–40 eset.

– Számos szakértő szerint még idén várható egy újabb járványhullám. Mikor vonulhat ez végig Románián?

– Egy hónapon belül Románia lakosságának körülbelül 5–8 százaléka átesik a fertőzésen, hogy mennyi időre, azt még egyelőre nem tudjuk, de immunissá, tehát ellenállóvá válik. Plusz, ha van egy bizonyos ellenfedés más koronavírus-fertőzésekkel, akkor eljuthatunk a 10–15 százalékig, de a 15 talán már kicsit túlzás.

Mert akkor a kettőnek az egymást követése természetesen okozhat problémákat mind a megbetegedések, mind az elhalálozások szempontjából.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »