Ha metélt tésztát adott Jákob Orbánnak, akkor az tényleg poén – mai országgyűlési adok-kapok

Egyebek mellett a vagyonosodásáról, a megváltozott munkaképességű emberek helyzetének rendezéséről, az 1956-os Intézetről, a klímacélokról és a Hableány tragédiájáról faggatták a miniszterelnököt a parlamentben az azonnali kérdések órájában az ellenzéki képviselők. Orbán még egy zacskó száraztésztát is kapott ajándékba.

Mikor érezte először, hogy nem elég a saját fizetése, hogy szüksége van a magyarok, az ország pénzére is, hogyan lett Mészáros Lőrinc fedőnéven az ország leggazdagabb embere, hogy jutott oda, hogy már az emberélet sem drága, hiszen 24 ezren halnak meg évente, mert nem kapnak tisztességes egészségügyi ellátást, pedig a pénz megvolna rá – ezeket kérdezte Orbán Viktort a jobbikos Jakab Péter a parlamentben az azonnal kérdések és válaszok órájában.

Gyalog galopp-lovag

A miniszterelnök a válaszában azzal vágott vissza, hogy hamarosan Jakab lesz a harmadik Jobbik-frakcióvezető a Házban, aki minősíthetetlen hangnemben támad rá. Ha jól érti, a jobbikosok harcolni akarnak, "de még abban is ügyefogyottak, hogy felismerjék, kivel harcolnak. Nem velünk, hanem a saját választóikkal" – mondta. A kormányfő ezután emlékeztette Jakabot, hogy a legerősebb ellenzéki pártból mostanra az egyik leggyengébbek lettek, elvesztették a választóik kétharmadát, amiért őt hibáztatják. "Gondolkodjanak el, hogy nem az önök készülékében van-e a hiba."

Jakab erre úgy reagált, hogy "lehet papírból nyegléskedni", de kire akarja Orbán építeni az ország jövőjét, ha a fiatalok 40 százaléka el akarja hagyni az országot. Hangsúlyozta: nem azért szavaztak a Fideszre az emberek, mert jól kormányoz, hanem mert a kezében van a média, az Állami Számvevőszék és a szatyros száraztészta, amivel megveszi a szegények szavazatait. Ennyit ér a szemében az ország, és az én szememben is ennyit ér ön – jelentette ki, majd Orbán asztalára helyezett egy zacskó száraztésztát.

A miniszterelnök erre a legfőbb korábbi ellenfeleivel összefogó törpepártnak titulálta a Jobbikot, amely a Gyalog galopp lovagjára emlékezteti, aki azután is harcolni akart, hogy elvesztette kezét-lábát. "Ilyen remek eredményekkel a tarsolyukban nem kellene harc helyett inkább pihenniük egyet?" – zárta le a vitát.

Szociális kérdésekben nem hagyom magam kioktatni

Az MSZP-s Harangozó Tamás a megváltozott munkaképességűek segélyének elvételéről, és az ebben az ügyben született strasbourgi és alkotmánybírósági határozatról kérdezte Orbánt. Arra volt kíváncsi, mikor szünteti meg a kormány az e döntésekből fakadó törvénysértést, hiszen a határidő március 31-én lejárt.

A miniszterelnök a válaszában megjegyezte, hogy amikor a szocialisták voltak kormányon, segélyt, és nem munkát adtak a megváltozott munkaképességűeknek, a Bajnai-kormány idején pedig elvettek tőlük egyhavi nyugellátást, most pedig aggódnak értük. Ez szerinte kétszínűség. A Fidesz azonban megszüntette a visszaéléseket, és mindenkinek munkát ajánlott 2010 után, így mostanra az érintettek körében jelentősen megnőtt a munkát vállalók aránya. "Végre fogjuk hajtani az Ab döntését, nem azért, mert ön sürget minket, hanem mert így tartjuk helyesnek" – jelentette ki.

Harangozó erre reagálva arról beszélt, hogy a kormány 2012-ben meghozott törvénymódosítása a megváltozott munkaképességű emberek legalapvetőbb emberi jogait sem tartja tiszteletben. Már nincs semmijük, azt a kis jövedelmet is elvették tőlük, amire biztosan számíthattak. Nekik – magyarázta Harangozó – nincsenek olyan barátaik, akik magánrepülőivel meccsekre repülhetnének.

Orbán erre "politikai választ" adott, mert a jogit szerinte korábban már megadták a kormány részéről. Arról beszélt, hogy vajon miért nem akkor jutottak a szocialisták eszébe azok, akiknek "semmijük nincs, amikor ők voltak kormányon". Azt is kijelentette, hogy szociális kérdésekben nincs módjában kioktatást elfogadni attól a párttól, amelyik elvette a nyugdíjasok, az orvosok, a rendőrök járandóságának egy részét, devizahitel-csapdába engedte csúszni az embereket, majd a bankok oldalára állt.

Jó helyen lesz a Veritasban!

Hírdetés

A DK-s Gréczy Zsolt szerint elárulta az 1956-os forradalmat és szabadságharcot. Egyrészt azzal, hogy 1998 és 2002 között vegzálni kezdte az 1956-os Intézetet, most pedig be akarja olvasztani a Veritas Intézetbe, ráadásul a kormányzat olyan koncerttel emlékezett Nagy Imre és mártírtársai újratemetésére, amelyen besúgottak és besúgók dáridóztak a színpadon, miközben tiltakozók titokban szerveztek méltó ünneplést.

Orbán úgy válaszolt: "A mi felfogásunk szerint a kommunizmus elleni küzdelem erkölcsi kötelesség, 1989-ben is az volt, és ma is". Majd azt közölte Gréczyvel: "Ne aggódjon az 56-os Intézetért, a Veritasnál jó helyen lesz."

Gréczy szerint ugyanakkor a kormány és a Fidesz csak szóban harcol a kommunizmus ellen, hiszen a főváros közvetlen vezetésében ma is ott vannak az előző állampárt vezetői, emellett akadályozzák az ügynökakták megnyitását. Az öröklángot és Nagy Imre szobrát is elszállították a Kossuth térről, most pedig az 1956-os Intézetet akarják bedarálni. "Így vigyáznak önök a nemzeti értékekre" – mondta.

Orbán úgy replikázott, nem esik jól neki, hogy 1956 és Nagy Imre mártírsága kapcsán politikai vitát kell folytatni, főleg olyasvalakivel, aki olyan pártban ül, amelynek az elnöke magyar állampolgárok ellen 2006-ban lovasrohamot dirigált, elismerte, hogy hazudott az embereknek reggel, éjjel meg este, és tönkretette Magyarországot.

Vagy Paks II. és klímacélok

Az LMP-s Schmuck Erzsébet a környezetvédelemről és a klímacélok teljesítéséről faggatta Orbán Viktort, aki szerint a kormány számára nagyon fontos a környezet védelme és a klímaváltozás elleni harc is, éppen ezért Magyarország minden, ezzel kapcsolatos nemzetközi kötelezettségének eleget tesz.

A német példára utalva azt is mondta a kormányfő, hogy az atomenergiára mindenképpen szükség van ahhoz, hogy a szén-dioxid-kibocsátás mértéke csökkenhessen. "Atomenergia nélkül nem fog menni, kérem, hogy támogassák Paks II. megépítését" – kérte a zöldpárt képviselőjét.

Schmuck erre kijelentette, hogy pártja atomenergia-ellenes, mivel az épp olyan veszélyes lehet, mint a szén-dioxid. Azt is mondta, várják, hogy a kormány nekifogjon végre a klímatörvény kidolgozásának, amelyet még az idén el kellene fogadni.

Orbán erre úgy reagált: vagy dolgoznak a klímacélok teljesítésén, és akkor szükséges megépíteni az új paksi blokkot, vagy nincs Paks, és így nincsenek klímacélok.

Harminc év alatt nem hallottam ennél gusztustalanabb felszólalást

A párbeszédes Szabó Tímea azt rótta fel felszólalásában a kormányfőnek, hogy nem tett semmilyen gesztust a 28 halálos áldozatot követelő Hableány-tragédia után: nem tetette ki a fekete zászlót a hivatalára, nem vitt egy szál virágot az áldozatok emlékére. Aztán emlékeztetett az ellenzéki politikus arra, hogy a balesetért vélhetően felelős hajót üzemeltető svájci Viking cégnek közös vállalkozása van a magyar állammal.

Szabó arra utalt, hogy emiatt kaphatott megmagyarázhatatlan előnyöket a Viking: ezért engedték szabadon Jurij C.-t, a Hableánnyal ütköző Viking Sigyn ukrán kapitányát, és hagyták, hogy a szállodahajó elhagyja Magyarországot. Kijelentette: nem sima hajóbaleset történt, hanem a harácsolásuk és felelőtlenségük okozott súlyos katasztrófát.

Harminc év alatt nem hallott ennél ízléstelenebb hozzászólást a parlamentben – kezdte Szabónak szóló válaszát a miniszterelnök, majd úgy folytatta: a baleset másnapján minden kérdést megbeszélt a dél-koreai elnökkel, és kifejezte együttérzését is. Aztán arról beszélt, hogy helyes, ha gyászoljuk a vendégeinket, és emléket állítunk nekik, majd azt a 489 embert méltatta, akik részt vettek a Hableány kiemelésében. "Mindenre kiterjedő, alapos vizsgálatra utasítottam a hatóságokat, várom az eredményt" – közölte.

Szabó Tímea szerint a miniszterelnöknek kellene szégyellnie magát, hiszen lehetőséget hagyott arra, hogy a Viking folyamatosan nyomokat tüntethessen el. Jelezte azt is, hogy Orbán nem válaszolt a kérdése lényegére, amely a Rogán Antal felügyelete alatt működő, Orbán Ráhel tanácsai alapján működő Magyar Turisztikai Ügynökség és a Viking közötti kapcsolatról szólt.

Orbán erre már nem akart válaszolni.

(HVG)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »