Ha kilépnek a britek, mosogathatják a saját tányérjukat

Ha kilépnek a britek, mosogathatják a saját tányérjukat

Évente százezerrel kevesebb bevándorlót jósol a MigrationWatch nevű szigetországi, migrációval foglalkozó szervezet arra az esetre, ha az Egyesült Királyság elhagyná az Európai Uniót – írja a Telegraph.

Kilépés esetén ugyanis az ország akár vízumkötelezettséget is bevezethet bizonyos tagállamok, akár a kelet-közép-európai országokkal szemben is. Ez azt is jelenti, hogy ha úgy látják jónak, kizárólag a magasan képzett munkavállalókat engedik be huzamosabb időre az Egyesült Királyságba.

Az Európai Unión belüli, Egyesült Királyság felé irányuló migráció mértéke 2004-ben ugrott meg, amikor a hajdani vasfüggöny túloldalán található országok tömegesen lettek uniós tagállamok. Emlékezhetünk rá: ekkortól tudtak a magyar állampolgárok is komolyabb bürokráciai útvesztő nélkül munkát vállalni a szigetországban. Brit elemzők szerint a volt szocialista országok csatlakozása főleg alacsony képzettségű munkavállalók áradatát zúdította az országra.

Hírdetés

Telítődő ország

Az éves nettó migráció a szigetországba a legutóbbi adatok alapján rekordot dönt, 336 ezerrel több ember érkezik az országba éves szinten, mint ahányan elhagyják a briteket. A MigrationWatch vezetője, Lord Green of Deddington szerint ebből 180 ezer ember uniós állampolgár. Úgy vélekedett, hogy a munkaengedély-rendszer újbóli bevezetése jelentősen lecsökkentené ezt a számot.

A MigrationWatch felmérése szerint a 2004 után érkezettek mindössze ötöde számít magasan képzettnek. A szervezet úgy látja, ha a britek kilépnének az unióból, az lehetővé tenné, hogy a vízumok vagy munkaengedélyek kiadásának feltételeként az ország meghatározhatna minimum képzettségi szintet.

Ismert, az Egyesült Királyság konzervatív miniszterelnöke, David Cameron régóta azt hajtogatja, hogy az Európai Unión belülről érkezett munkavállalók számára megszigorítanák a hozzáférést a szigetország szociális ellátórendszeréhez. Ez a tervezet vitás pont volt Cameron Budapesti látogatásán is, ahol a kormányfő Orbán Viktorral tárgyalt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »