Ha itt nem nyer a Fidesz, akkor totális vereséget szenved

Ha itt nem nyer a Fidesz, akkor totális vereséget szenved

A jobboldali pártok legerősebb fellegvárásnak számít Vas megye, ahol országos sikerük biztosítására mind a három egyéni körzetet meg kell nyerniük. Ennek ellenére a szombathelyi választókerületben óriási harc várható az első helyért, amit a balliberális oldal 2006-os szereplése megismétlésével el is hódíthat.

A 2014-es országgyűlési választást a korábbi hat voksolással szemben új választókerületi és jogszabályi környezetben tartják, amely alapvető hatással lesz a végeredményre is. Az MNO huszonkét részes sorozatban tekinti át a megyék és Budapest korábbi eredményeit, vázolja föl az érdekességeket és a választástörténeti tendenciákat, valamint az új választókerületi struktúra fényében a tippeléssel is megpróbálkozik. Sorozatunk tizenhetedik részében Vas megyét vesszük górcső alá.

Az ország nyugati részén elterülő megyében az 1989-es választási törvény öt egyéni választókerületet állított föl. Létrejött két szombathelyi és egy-egy sárvári, kőszegi és körmendi választókerület. A 2011-es új választási törvény a korábbi öt helyett három egyéni körzetet juttatott Vasnak. Az új szisztéma szerint létrejött egy szombathelyi, egy sárvári és egy körmendi választókerület. A legtöbb település (127 darab) a körmendi körzethez tartozik.

Hírdetés

Kiütötték az MDF-et

Az 1990-es választás első fordulójában a választásra jogosultak 76,81 százaléka járult az urnákhoz, ami több mint 11 százalékponttal volt magasabb, mint az országos átlag. Fontos megjegyezni, hogy Vasban volt országosan a legmagasabb részvétel húsz évvel ezelőtt. Az országos eredménnyel szemben Vasban a területi listás szavazatok alapján az SZDSZ viszonylag nagy fölénnyel verte meg az MDF-et (30,04 százalék – 23,77 százalék). Átlag fölött szerepelt még a KDNP (11,74 százalék), míg átlag alatt az MSZP (7,6 százalék). Országosan Vasban szerepelt a legjobban az SZDSZ, míg legrosszabbul az MSZP.

A második fordulóban fölényes sikert aratott az SZDSZ, mivel négy egyéni kerületben tudott nyerni, míg az MDF csak egyben. A szabad demokraták azokban a választókerületekben, ahol az élen végeztek, mindenütt 50 százalék fölötti támogatottságot értek el. A sárvári körzetben, ahol az MDF végzett az élen, meglehetősen izgalmas volt a verseny, mivel a későbbi kormánypárt csupán 184 szavazattal előzte meg a szabad demokraták aspiránsát. Az első szabad parlamenti választás tehát a későbbi ellenzéki párt sikerét hozta Vasban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »